Prøv avisen

Kom i julestemning med 5 foredrag om julen

jul, klokke

Hvor godt kender vi egentlig julens historie? Flere foredragsholdere har specialiseret sig i at fortælle om julens skikke og traditioner

Vi har fundet fem spændende og meget forskellige foredrag om julen blandt de mange foredragsholdere på Foredragslisten.dk.

SE OGSÅ: Andre foredragsholdere på Foredragslisten.dk

1. Kom i julestemning med komponisten Bodil Heister

Hør komponisten til DRs klassiske julekalender Jul på Slottet Bodil Heister spille, synge og fortælle - så vi alle kommer i julestemning.
Udover sangene fra "Jul på Slottet" spiller Bodil Heister de kendte klassiske julesange og dejlige vintersange. Under arrangementet spiller Bodil Heister klaver til sangene og fortæller undervejs sjove anekdoter om komponisterne bag.

2. H.C. Andersen og julen

I rollen som H.C. Andersen holder skuespiller Bjarne G. Nielsen julestue som i gamle dage, hvor han fortæller om tidligere tiders juletraditioner, og trækker publikum med ind i fortællingen. Bjarne G. Nielsen skruer op for julestemningen med sang, oplæsning, historier, papirklip og teater og deler desuden ud af 1800-tallets gode råd mod forkølelse. I rollen som H.C. Andersen synger Bjarne G. Nielsen sammen med publikum mange af julens kære sange.

3. Danske Juleskikke

Forfatter og foredragsholder Henrik Ahlmann fortæller om de gamle danske juletraditioner. Da det første juletræ blev tændt i København, rygtedes det hurtigt og folk strømmede til Lehmanns i Ny Kongensgade for at se træet.
Henrik Ahlmann kombinerer historier med spændende viden om vore vigtigste juletraditioner gennem tiderne frem til i dag. Hvor godt kender vi egentlig vort lands juletraditioner, når det kommer til stykket? Er skikken med mørkt øl til jul vikingernes idé? Hvorfra stammer kalenderlyset, mandelgaven, julefrokoster, julestuer ris á la mande, julegrød for ikke at tale om den grumme Skt. Nikolaus og de små nisser, der er på spil i juletiden.

4. Jesu Barndomshistorie

Foredragsholder Svend C. Dahl tager publikum med på en kulturhistorisk lysbilledrejse i kalkmalerier fra kirker i Danmark og Sverige.
Svend C. Dahls fortælling om Jesu barndomshistorie omfatter Jomfru Marias barndom og trolovelse, fødsel, omskæring og fremstilling i Templet, De vise Mænd, Barnemordet, flugten til Egypten m.m.
I dit foredrag vægter Svend C. Dahl den gode fortælling, legender og beretninger fra blandt andet de apokryfe skrifter som Jakobs Forevangelium og Det Uægte Matthæusevangelium samt Jesu Barndomsbog.

5. Händels Messias - Påskemusikken der blev stjålet af julen

Komponist og foredragsholder Johannes Konstantin Neergaard gennemgår Händels udødelige klassiker. Med musikeksempler og interessante afstikkere til både musik,- kultur,- og kristendomshistorie fortæller han historien om værket, der for mange er indbegrebet af musikalsk juletradition, men som egentlig er et påskeoratorium.