Koncert med The Minds of 99: Det bliver vildt, når 48.000 mennesker skriger med på en tekst om arvesynden

Bandet The Minds of 99skriver tekster, der kunne være prædikener, mener eksperter. I morgen står de på scenen i Parken i København

Forsanger Niels Brandt fra The Minds of 99 står bag mange af bandets tekster. Her er han fotograferet ved en koncert i Royal Arena i København.
Forsanger Niels Brandt fra The Minds of 99 står bag mange af bandets tekster. Her er han fotograferet ved en koncert i Royal Arena i København. Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix.

Det er bemærkelsesværdigt på flere måder, når det danske band The Minds of 99 i morgen går på scenen i Parken i København: Begivenheden er den største enkeltstående koncert, et dansksproget band nogensinde har spillet, og så er den udsolgte koncert den første stadionkoncert i Europa efter coronagenåbningen. Men spørger man teolog og højskolelærer Christian Hjortkjær, så består det bemærkelsesværdige først og fremmest i de sange, som The Minds of 99 kommer til at optræde med.

”Da jeg hørte bandet for første gang, blev jeg ramt af en følelse, jeg kun havde forventet at finde i et kirkerum. Især én sang var den smukkeste prædiken, jeg nogensinde havde hørt,” siger han og henviser til sangen ”En engel”, hvor første vers lyder:

”Vi troed’ slangen den var slimet og slesk/ Men den er faktisk tør/ Stadig er jeg bange for at den slimer mig til/ Så alt er ligesom før.”

Mens omkvædet lyder:

”Jeg kan ikk’ ændre på den, som jeg er/ Det’ ligemeget, hva’ jeg gør/ Så alt er ligesom før.”

Også sangen ”Alle skuffer over tid”, som hører til The Minds of 99’s største hits, begejstrer Christian Hjortkjær. For begge sange handler ifølge ham om noget af det mest eksistentielle i menneskers liv, nemlig at vi alle indimellem falder, svigter og ser os selv som uværdige.

”Det er forbilledligt, når en prædiken tør gå ned i det mørke. Og når en sang med et omkvæd, der synges igen og igen, gør det, er det virkelig befriende. Det bliver vildt, når 48.000 mennesker i kor skriger en tekst om at se sine svageste og mørkeste sider i øjnene. Det handler om arvesynden, som bandets forsanger Niels Brandt selv har fortalt, og er jo ren Luther: vi er alle sammen syndere,” siger Christian Hjortkjær.

Som lærer på Silkeborg Højskole har Christian Hjortkjær flere gange under fester og sammenkomster oplevet elevernes reaktion på bandets sange, og det rører ham hver gang.

”Når omkvædet i ’Alle skuffer over tid’ lyder, så samler eleverne sig spontant og holder om hinanden, så de danner en cirkel. Så råber de omkvædet ind i ansigterne på hinanden. Budskabet er: Du er ikke fejlfri, og det handler i øvrigt overhovedet ikke om dig. Det handler om at besinde sig på dét menneskelige vilkår, at alle fejler, og at alle er forbundet til den samme Gud,” siger han og tilføjer:

”Teksterne udfolder både et mørke og en relationel etik, som man også kan kalde næstekærlighed, som man ellers mest ser hos kunstnere som Nick Cave og Leonard Cohen. Det er sjældent i det P3-segment, som The Minds of 99 også tilhører.”

Komponist og DR’s Fællessang-vært Katrine Muff Enevoldsen er en af dem, der har sikret sig billet til koncerten i morgen, og hun glæder sig – med egne ord – helt vildt.

”Bandet er noget af det største, vi har haft inden for dansksproget musik. De formulerer sig på et højere abstraktionsniveau end de fleste andre. Det er poetisk, let at forstå, men aldrig plat. Det taler direkte og insisterende til én,” siger hun.

Katrine Muff Enevoldsen kalder bandets koncerter for en blanding af gudstjeneste og fodboldkamp.

”Der opstår en helt særlig samhørighed og en stemning af, at ’nu hører I altså efter, for vi har noget på hjerte’. Forsanger Niels Brandt breder armene ud og tager ansvar for stemningen på en måde, så man er fuldkommen tryg,” siger hun.

Sangen ”Hurtige hænder” af The Minds of 99 var blandt de 100 sange, som Kristeligt Dagblads læsere kunne vælge imellem, da de i sommer kunne stemme på de 10 bedste danske sange. Katrine Muff Enevoldsen var den i panelet, der argumenterede kraftigst for, at netop den sang skulle med.

”Det er en af de bedste sange, der er skrevet i Danmark inden for de senere år, og den fungerer tilmed rigtig godt som fællessang. Den og mange af bandets øvrige sange vil følge dem, der er unge nu, gennem hele livet,” siger hun.