Korshærspræst: Bibelen er en litterær sidegevinst ved mit fag

Korshærspræst Morten Aagaard læser med stor glæde både Bibelen, Murakami og Karina Pedersen

Morten Aagaard er tidligere generalsekretær ved Bibelselskabet, men nu korshærspræst ved Sct. Pauls Kirke i Aarhus.
Morten Aagaard er tidligere generalsekretær ved Bibelselskabet, men nu korshærspræst ved Sct. Pauls Kirke i Aarhus. . Foto: Lars Aarø/Fokus.

Hvem læser du?

"Jeg læser næsten alting med glæde, men én af mine yndlingsforfattere er den japanske Haruki Murakami. Jeg har været fascineret af Japan, siden jeg som ung studerende var der på studierejse og oplevede dets kultur, traditioner og religion på tætteste hold."

"Jeg blev fascineret af den japanske måde at tænke og leve livet på, og det går igen i Murakamis bøger. Der er en streng ramme og en fin sans for kvalitet. Jeg kan også godt lide Karl Ove Knausgård. Mit sind er sådan skruet sammen, at jeg har svært ved at tygge mig gennem hans store værker, så der er en del krydslæsning, men hans sprog er fuldstændig fantastisk. Han beskriver verden på en begavet og sanselig måde, som jeg er meget fascineret af."

"Derudover læser jeg rigtig mange aviser, og så har jeg en nørdet interesse for socialfaglig litteratur, for eksempel Socialforskningsinstituttets rapporter, som er totalt undervurderet litteratur. Er man interesseret i samfund og sociale forhold, er der stof til eftertanke i hver eneste af de her rapporter. Som præst bliver man heldigvis også tvunget til at læse i Bibelen og salmebogen, og det er tankevækkende litteratur, så derfor glæder jeg mig over, at det er en litterær sidegevinst ved mit fag."

"Og så er jeg så heldig, at min mor, Anna Marie Aagaard, gerne giver mig artikler om teologisk litteratur, jeg bør læse. Det er fedt, at hun er 81 år og langt mere vidende om den slags litteratur, end jeg er, og det er et privilegium, at hun kan hjælpe mig med at finde det."

Hvad læser du?

"Jeg skal i gang med Karina Pedersens bog ”Helt ude i hampen. Mails fra underklassen”. Den er skrevet af en kvinde, som er vokset op i underklassen og har gang i et opgør med vores socialpolitik, som hun synes er blødsøden. I bogen gør hun op med alt det, jeg tror på, så jeg skal helt sikkert læse den for at blive udfordret på min egen selvforståelse som korshærspræst. Hun siger nemlig, at meget af det, vi gør, er forkert. Jeg kan godt lide litteratur, som udfordrer mig, så jeg kan blive klogere både som menneske og fagperson. Vil jeg underholdes, ser jeg hellere en film."

Hvor læser du?

"Jeg læser helst liggende på sofaen, i en liggestol, i sengen eller på briksen på mit kontor. Det er fremragende steder, og jeg falder ikke i søvn, selvom jeg ligger ned."