Prøv avisen

Kort om

Nye bøger om kristendom

Prægtige ser de ud. Historiens vingesus bærer de med sig. Og i centrum er de så sandelig også, især når kongehus, statsfolk og gejstlige fra nær og fjern møder op til bispevielse. Det handler om bispekåberne, altså den særlige beklædningsgenstand, som nye biskopper i den danske folkekirke iføres som en del af selve ritualet ved bispevielsen. Hvorfor ser de ud, som de gør, disse farvestrålende og storladne kåber? Hvorfor bæres de mere og mere også i protestantiske sammenhænge? Hvor kommer traditionen fra? Og hvad har Dronningen og kongehuset overhovedet med sagen at gøre? Det er spørgsmål, som magister i kunsthistorie Susanne Wenningsted-Torgards nye bog om bispekåberne i Københavns Domkirke giver gode svar på. Også med udblik til resten af landet og den fælles forhistorie fra den første danske bispevielse efter reformationen, den 2. september 1537, til i dag. Den rigt illustrerede bog udgør et lille fund for folk med interesse for dansk kirkehistorie og kirkekunst.

Susanne Wenningsted-Torgard: Rosen fra Jeriko. Om bispekåberne i Københavns domkirke. 91 sider. 120 kroner. Forlaget Falcon.

Overraskende vellykket er også et nyt tidsskrift fra Garnisons Sogn i Københavns Stift. Herrens mark hedder det, og der er nu udkommet tre numre. De holder alle et meget højt niveau, både hvad angår opsætning og indhold. Indbydende, udfordrende og intelligent er det for at sige det lige ud. Rækken af skribenter, der disker op med idérige analyser af religion i det offentlige rum, krigens etik og troens forbindelser til erhvervslivet tæller professorer, ambassadører, kontorchefer, direktører. I seneste nummer kommer vi fra Calvin til Corporate Social Responsibility og fra Weber til wellness-kultur. Det er folkekirkens intelligentsia fra hovedstaden, som her træder i karakter med viden og udsyn. Det er vidtfavnende og højtravende, javel. Men alle de åndshistoriske perspektiver på nutiden er også stramt redigeret og med enkle og klare citater fremhævet, så mange kan være med. Og så er det hele tilmed gratis. Man tror, det er løgn. Måske bliver udgiverne da også nødt til at revidere deres generøse koncept, når folk finder ud af, hvor meget de virkelig kan få – for ingenting. Hvis netop den oplevelse hos flere læsere da ikke netop er pointen at få frem med dette prisværdige projekt med den lutherske sognepræst Claus Oldenburg i spidsen.

Claus Oldenburg (red.): Herrens mark nr. 3: Arbejde & Marked – Når religion møder forretning. 96 sider. Gratis. Garnisonskirken.

Sognepræst Claus Oldenburg optræder også i et andet nyere samleværk, nemlig den erfarne gymnasielektor Jens Formans lærebog om kristendom på forlaget Systime. Oldenburg har skrevet en tekst om tro og nadver, som sammen med 45 andre velvalgte eksempler på historisk og nutidig tænkning om kristendom giver et fint og meget varieret indtryk af den store verdensreligion. Tridentinerkoncilet. Dansk kirkelovgivning. Kristus-figurer i kunsten. Bultmann. Intelligent design. Grosbøll. Winkel Holm. Det hele er med. Forman, der tidligere har skrevet meget anvendelige bøger om både islam og kristendom, skal lige i forordet antyde, at hans religionsvidenskabelige tilgang giver plads til mere udsyn end de indskrænkede teologer, der kun er ude efter at finde "ægte kristendom". Han burde læse Herrens mark og skrive det forord om. Men resten af bogen kan i hovedtræk stå, som den er. For i praksis får læseren her på én gang velformidlet, loyal, opdateret viden om "De kristnes religion" med et skarpt blik for de særlige konflikter og debatter, som berører Danmark.

Jens Forman: De kristnes religion. 208 sider. 218,75 kroner. Forlaget Systime.

Mens Muhammed-krisen var på sit højeste, var teolog og dialogmedarbejder Henrik Lindberg Hansen med, da Danmark sendte repræsentanter til Mellemøsten for at få ro på sindene. Det er fuldstændig oplagt, at hans historie skal udkomme i bogform, og lagt i hænderne på redaktører eller rådgivere med et skarpt blik for konsekvent formidling kunne Lindberg Hansens historie med danske erfaringer tæt på virkeligheden blandt især Egyptens muslimer sikkert være blevet en bestseller. Men virkeligheden her og nu er desværre en anden. Den grimt og skrabet opsatte bog med to indforståede titler indledes med en syv år gammel kronik af Mona Sheik. Formen er uklar med en rodet vekslen det personlige, det analytiske og det dokumenterende. Bogens opbygning fremstår ulogisk flere steder – for eksempel kommer dialogbogens store definition af dialog alt for sent. Så trods de sympatiske hensigter, der ligger bag, så forstår man efter at have læst bogen, hvorfor ledelsen i Danmission for nylig har valgt at nedprioritere den form for dialogmission, som bogen også er et udtryk for. Den er nemlig tandløs, uambitiøs og fører tilsyneladende ingen steder hen. Lindberg Hansen burde prøve igen, men på en helt anden måde.

Henrik Lindberg Hansen: Om Dialog: Den Dialogiske Ånd & Forståelsen af det Anderledes. 121 sider. 139 kroner. Unitas Forlag.

hoejsgaard@kristeligt-dagblad.dk