Prøv avisen

Kort om børne- og ungdomsbøger om tro

Genfortællinger af klassiske bibelhistorier for børn er i sig selv en større genre, og der er stor forskel på, hvor velegnede de er til at fange børns opmærksomhed.

I næste uge udgiver Forlaget Unitas tre dejlige bøger for de mindste, som bestemt kan anbefales. Det er, som om alting er lykkedes i de tre små foldeudbøger, hvor sproget er enkelt, tegningerne af Gemma Denham er fængende, og selve formen på bøgerne er spændende.

For siderne er ikke lige store, men kantede med kighuller, og på den måde er det en lille opdagelsesrejse at finde rundt i for de allermindste, ligesom det virker elegant, at siderne samtidig tilsammen bliver en del af et landskab eller en båd.

Historierne Noa og hans båd, Den første påske og Fåret, der blev væk er i hvert fald lige noget for min yngste søn på knap to år. Og det må siges at være praktisk, at siderne er lavet af så kraftigt pap, at de små begejstrerede barnehænder ikke kan ødelægge dem.

Bøgerne er en del af en børnebogsserie, der blev indledt med historien om Den første jul, som tidligere er udgivet.

Ingrid Ank: Frihed, Jul med vennerne og Sæt ord på! (tre hæfter, fem postkort og en notesbog), 69 kroner. Religionspædagogisk Forlag. Udkommer den 24. februar.

Danske teenagere behøver ikke at stave sig igennem tykke bøger for at blive klogere på kristendommen. Med tre små foldere præsenterer Religionspædagogisk Forlag i hvert fald en model for, hvordan man kan bevare kontakten med konfirmanderne i året efter, at de er blevet konfirmeret.

Den første folder hedder Frihed og er en lykønskning fra kirken på selve konfirmationsdagen. På bagsiden er der gjort plads til en personlig hilsen fra præsten. Folderen rummer samtidig grubleopgaver om frihed, kærlighed og tro. Anden folder, Jul med vennerne, er en julehilsen, der også indeholder fem julekort, konfirmanden selv kan sende til familie og venner. Samtidig indeholder folderen blandt andet en hvem er du-quiz med en sjov introduktion til forskellige typer fra Bibelen. Sidste folder, Sæt ord på!, er en påskehilsen, der handler om at sætte ord på det vigtigste i påsken og i livet. Til den folder hører også en notesbog, konfirmanden selv kan bruge til sine egne tanker. Det hele er layoutet indbydende og et fint bud på at få kirken ud til de unge.

Youcat. 304 sider. 199 kroner. Ansgar­stiftelsens Forlag og Katolsk Forlag,

Youcat er ikke navnet på en bog om katte, som man måske kunne fristes til at tro. Det er den katolske kirkes nye ungdomskatekismus, og selvom bogen ellers er oversat til et letforståeligt nudansk fra tysk, er titlen faktisk en sammentrækning af engelsk Youth Cathecism.

Bogen er blevet til i et samarbejde mellem fire forfattere og en større gruppe unge, hvis egne billeder præger bogen, der er lækkert layoutet med masser af billeder, tegninger og citater fra kendte personer undervejs.

På indholdssiden fortæller den katolske ungdomskatekismus i en frisk tone om alle væsentlige sider af den kristne tro, fra skabelse til dommedag, fra samvittighed til kærlighed, fra børn til kamp for retfærdighed og fred, som forlaget selv skriver en pressemeddelse.

Rygraden i teksten er spørgsmål, ægte spørgsmål, som unge og ældre kan identificere sig med.

Youcat svarer, så man forstår, og uddyber, så man virkelig fatter, fastslår forlaget selv.For eksempel spørges der: Må man tilbede Maria? Hvortil der svares: Nej. Man må kun tilbede Gud. Men man må ære Maria som vor Herres mor.