Prøv avisen

Kort om nye bøger om tro

Vejen til Santiago de Compostela

Det var H.C. Andersen, der inspirerede præsten Morten Pontoppidan til at udgive bogen "Bibelske historier fortalt for børn" for godt 100 år siden. For den danske eventyrdigter udgav i 1825 sine første eventyr under titlen "Eventyr, fortalte til børn". "Meningen med dette var, at eventyrene først og fremmest skulle høres, ikke læses. Og Morten Pontoppidans mening må have været den samme,"

skriver forlaget People'sPress i en pressemeddelelse i forbindelse med forlagets genudgivelse af Morten Pontoppidans klassiker, der nu har fået danske børn til at lytte til bibelske fortællinger gennem et helt århundrede. (Oplæsnings)bogen består af små bibelhistorier, der er illustreret med kobberstik af Gustave Doré, som med sine sort-hvide illustrationer er med til at understrege, at bogen er en klassiker, der nu er udkommet i 10. udgave.

Morten Pontoppidan: Bibelske historier fortalt for børn, 360 sider. 299 kroner. People'sPress.

Bibelen er et sammensat værk, der består af 66 meget forskellige bøger, der både rummer slægtstavler, krigsbeskrivelser, profetiske bøger, klagesange, lovsangssalmer, erotiske digte og formaninger. Og Bibelens fortællinger strækker sig over flere tusinde år, så som ny læser kan man nemt miste orienteringen.

Men nu er der måske hjælp at hente i "Bibelens røde tråd", som netop er oversat til dansk. I bogen tager den finske forfatter Leif Nummela læseren med på en rejse gennem Bibelen og peger på "den røde tråd fra første til sidste side – Guds frelsesplan, som ultimativt realiseres i Jesus Kristus". Bogens omdrejningspunkt er således Jesus, som også Det Gamle Testamente peger frem mod.

Leif Nummela: Bibelens røde tråd, oversat fra finsk af Raamatun Punainen Lanka. 259 sider. 249 kroner. Lohse.

"Du er ret heldig. Du sidder lige nu med en andagtsbog, der er den første af sin slags i Danmark". Sådan lyder de første linjer af forordet til "Andagtsbogen", der består af 200 andagter skrevet af omkring 100 nordjyske kristne unge til andre danske unge. De unge forfattere spænder fra folkeskoleelever til universitetsstuderende.

Og der er selvsagt stor forskel på deres tanker og små tekststykker, der handler om alt fra at finde glæde i hverdagen over tanker om abort til at føle sig udenfor til gymnasiefesterne. Men det giver bogen en friskhed, at mange af andagterne er skrevet så personligt. Andre andagter består udelukkende af tegneserier eller spørgsmål efterfulgt af et bibelvers. Og det indbydende layout, der får hver eneste side i bogen til at ligne et ungdomsmagasin, skal nok hjælpe de mange unge nordjyske forfattere til at nå deres jævnaldrende målgruppe.

Jacob Bank Møller (red.): Andagtsbogen. 202 illustrerede sider. 199 kroner. Lohse.

Det er efterhånden 20 år siden, at den sydamerikanske succesforfatter Paulo Coelho skrev romanen "Pilgrimsrejsen" om sin rejse ad den legendariske pilgrimsrute til Santiago de Compostela i "en søgen efter gammel visdom". Siden er romanen – som forfatterens største succes, "Alkymisten" – blevet en klassiker, der er solgt til 69 sprog.

Bøgerne har skabt debat, fordi nogle betragter Paulo Coelho som en stor filosof, mens andre synes, at han er for åben for new age. Men nu er "Pilgrimsrejsen" blevet genudgivet på dansk med et nyt forord, hvor forfatteren selv bemærker ironien i, at den mest udbredte beskrivelse af den kendte pilgrimsrute til Santiago de Compostela kommer fra en person, som tog bussen det sidste stykke.

Paulo Coelho: Pilgrimsrejsen, oversat fra portugisisk af Mone Hvass. 288 sider. 199 kroner. Forlaget Bazar.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk