Prøv avisen

Kort om nye bøger om tro

Foto: stocg.xchng

Den egyptiske ørkenfader Abba Pambo (303-373) skal have sagt: "Lær din mund at sige, hvad der er i dit hjerte!" Det er blevet en daglig læresætning for Gunni Bjørsted, der er præst under Det danske Missionsforbund i Bethelkirken på Amager. Og nu giver han blandt andet ovenstående pointe videre som forfatter. For "vi er elskede nok til at tale sandt", som han skriver i en lille opbyggelige bog, der har fået den forjættende undertitel "En rejse mod ægthed og vitalitet". Bogen er forsynet med et forord af formanden for missionsforbundet, Peter Götz, der mener, at bogen "emmer af slidstærke indsigter og dugfriske personlige erfaringer." For det er vigtigt at lette hjertet, mener bogens varme forordstaler: "Intet er vigtigere end at lade sin mund sige, hvad der bor i hjertet. Sandheden og ærligheden må frem. Om Guds kærlighed. Om hjertets sorger. Om hjertets længsler. Det er grundtrinene for enhver kristen, der gerne vil videre, og det er grundtonen i al kristen rådgivning, som denne bog er så rig på."

Gunni Bjørsted: Elsket nok til at tale sandt – En rejse mod ægthed og vitalitet. 191 sider. 200 kroner. Forlaget ProRex

"Da jeg var otte år, vidste jeg alting. Siden er det gået kraftigt ned ad bakke." Ordene tilhører den folkekære teolog og forfatter Johannes Møllehave. Alligevel er det få mennesker, der kan overskue så mange forskellige forfatterskaber og emner som Johannes Møllehave. En overgang gav han endda foredrag inden for over 40 forskellige emner. Og da han for år tilbage blev beskyldt for at være overfladisk, svarede han igen med at sige "Ja, men det stikker heldigvis ikke så dybt". Den slags sproglige finurligheder har, sammen med hans humor og nærmest fotografiske hukommelse for andres citater, givet ham en enestående rodfæstethed som forfatter og foredragsholder herhjemme. De senere år har han som bekendt også deltaget i en række populære interview- og samtalebøger, hvor han er fortsat med at citere andre. Men nu er 300 af hans egne citater om "livet, døden & det imellem" blevet samlet i bogen "Møllehave – Kort & Godt", så andre kan komme til at citere ham.

Johannes Møllehave: Kort & Godt. 300 udsagn om livet, døden & det imellem. Samlet og redigeret af Bjarke Larsen. 159 sider. 169 kroner. Forlaget Pressto.

"Gud må elske ganske almindelige mennesker," sagde præsident Abraham Lincoln engang og tilføjede: "Siden han har lavet så mange." Men målet med den lille (selvværds)opbyggelige bog "Altid elsket" er at fylde læseren med citater, digte, bønner og små fortællinger, der leverer samme kristne budskab på forskellige måder om, at Gud elsker alle mennesker – både de såkaldt almindelige og ualmindelige af slagsen. Det er den svenske bestsellerforfatter Kristina Reftel, der står bag bogen. Unitas Forlag udgav tidligere på årets hendes svenske salgssucces "Der er altid en vej", der har solgt 80.000 eksemplarer i Sverige. Og hendes lille opfølger "Altid elsket" er tænkt som en andagtsbog for almindelige mennesker eller som inspirationsbog for præster. Men bogen indeholder også små skæve velsignelser til forskellige situationer – for eksempel for et langt liv: "Må du leve, til du bliver hundrede år og en dag. Hvorfor "en dag"? For at du ikke skal dø på din fødselsdag".

Kristina Reftel, Altid elsket – tanker om tro og kærlighed. 190 sider. 129 kroner. Unitas

Umiddelbart ligner det grå omslag med et lille trist barn i hjørnet ikke en bog med et opmuntrende budskab, men historien om Mez McConnel, den skotske præst og tidligere missionær blandt gadebørn i Brasilien, er også en fortælling om håb – på trods. Selvbiografien har fået titlen "Måske hader Gud mig også", og der var god grund til at stille det spørgsmål, da Mez McConnel voksede op i en ond spiral af vold, had, stoffer og kriminalitet. "Men de hjerteskærende uretfærdigheder blev ikke altafgørende for hans fremtid. Et komisk kultursammenstød med nogle kristne blev begyndelsen på et nyt liv." Det er vel ikke for meget at afsløre, at Mez McConnel selv blev kristen, men som missionær blandt gadebørn måtte han lære at leve med håbet og skuffelsen side om side. "Hver gang vi har en succeshistorie, er der også to trælse historier. Vi har ikke noget let job, men det er et kæmpemæssigt privilegium at være her og fortælle de gode nyheder om Jesus Kristus," skriver en missionær, der tilsyneladende ikke er til at slå ud.

Mez McConnell: Måske hader Gud mig også. 179 sider. 200 kroner. Logosmedia

ohrstrom@k.dk