Kort om nye krimier

Nye krimier om et mord i en finsk sauna og en seriemorder på fri fod i Los Angeles

Mord i sauna i Finland

En russisk homo-aktivist findes myrdet i en sauna i Finland, og sporet peger mod Rusland. Den danske journalist Ketil Brandt bliver sendt til Finland for at dække sagen, der udspiller sig, samtidig med at en diplomatisk krise raser mellem Rusland på den ene side og USA og EU på den anden. Den store internationale scene er kridtet op, som den plejer at være i Henrik Bruns spændingsromaner med Ketil Brandt i hovedrollen. Den finske patriot, der udkom i går, er den fjerde selvstændige historie med Ketil Brandt, der endnu en gang involveres i et farligt spil denne gang mellem aktivister, nationalister, den ortodokse kirke, udenlandske ambassdører og kredsen omkring den finske præsident. Henrik Brun, der til daglig er udlandsredaktør på Kristeligt Dagblad, har skrevet en international thriller med et spændingsniveau helt i top. Forfatteren Henrik Brun vil i morgen fortælle om sin nye roman på krimimessen i Horsens.

Et farligt feriebekendtskab

Mark Billingham: Blodets susen. Modtryk. 422 sider. 300 kroner.

Tre engelske par møder tilfældigt hinanden ved swimmingpoolen under en ferie i Florida. Bekendtskabet udvikler sig, og de tre par aftaler at mødes, når de kommer hjem igen. Selvom den slags aftaler har det med ikke at blive til noget, så kommer der alligevel en middagsaftale i stand og endnu en. Da de tre par så bliver gjort bekendt med, at de skal afhøres af politiet, bliver der pludselig noget at tale om over middagsbordet. Det viser sig nemlig, at en ung pige er forsvundet fra det samme hotel i USA, hvor de tre par boede. Hendes lig er nu fundet, og mordet er begået, mens de tre par stadig opholdt sig på hotellet. En anden mordsag i England kædes sammen med sagen fra Florida, og det står efterhånden klart, at morderen skal findes blandt de tre par. Mark Billingham skildrer i sin nyeste krimi Blodets susen almindeligt hverdagsliv i England og ferieliv under Floridas palmer, mens spændingen stiger, efterhånden som læseren kommer bag facaderne på de tilsyneladende helt almindelige ægtepar, der selvfølgelig langtfra er så almindelige, som man skulle tro.

Seriemorder på fri fod i Los Angeles

Michael Connelly: Magtspillerne. Klim. 364 sider. 299 kroner.

Politimanden Harry Bosch fra Los Angeles politi borger for kvalitet. Bosch er formentlig en af krimilitteraturens mest populære skikkelser i politigenren. Nu er han tilbage i amerikanske Michael Connellys nye Magtspillerne. Det er den 13. krimi med Harry Bosch, og han nærmer sig da også pensioneringen. Faktisk er der kun tre år tilbage, så kan han trække sig tilbage, men Bosch overvejer heldigvis at søge om endnu et par år. I Magtspillerne arbejder han på en sag, der involverer dna-spor fra 1989. Nærmere efterforskning viser, at en seriemorder lige siden tilsyneladende har haft frit spil, og Harry Bosch kan kun gisne om, hvor mange der i årenes løb er blevet ofre for dette syge sind. Samtidig sættes han på en anden sag, der måske/måske ikke involverer korruption på højeste niveau både i politiet og blandt politikere på rådhuset. Man kan som læser blive helt forpustet af at følge Harry Bosch på arbejde og i privatlivet, men en ting er sikkert: Man keder sig aldrig!