Prøv avisen
3 stjerner

Kosmopolitiske noveller

3 stjerner

Max Ulrich Klinker, tidligere SAS-pilot og nu advokat, forløses ikke som forfatter

Max Ulrich Klinker er en forfatter med en usædvanlig baggrund. Han er uddannet civilpilot og har været pilot i blandt andet SAS. Desuden er han jurist og virker i dag som dansk og fransk advokat.

Max Ulrich Klinker, der er født i 1965, debuterede i 2011 med en novellesamling. Hans nye bog, ”Padderok og andre noveller”, er hans fjerde og er præget af at være skrevet af en kosmopolit.

Læserne føres til den franske riviera, den gamle bydel i Havana, Versail-parken, Senegal, den canadiske ødemark – samt til Østerbro i København. De syv noveller, hvoraf nogle nærmest kun er anslag, er sat i relation til citater fra Goethes farvelære. At finde sammenhængen er dog ikke så ligetil.

Klinker er en god fortæller, en sikker stilist, der udtrykker sig klart og koncentreret. Men jeg læser ham med en fornemmelse af, at hans potentiale er større end det, der forløses.

Bedst er titelnovellen, samlingens længste – på næsten 60 sider. En pirrende, atmosfæremættet historie, der foregår i et mondænt sydfransk miljø, hvor en mand omkommer under omstændigheder, der ikke i første omgang belaster hovedpersonen, en dansk kvinde, der føler sig nøgen, hvis ikke hun har mindst en million kroner tilgængelig på sin konto.

Sagen viser sig imidlertid mere speget end som så og omfatter både utroskab og afpresning.

Mindre åben er en anden stor novelle, ”Latin Heat”. En dansk jurist prøver at holde afstand til nogle påtrængende eksilcubanere, der leder efter skjulte personlige ejendele i deres barndomshjem, der nu tilhører staten og snart skal rives ned. Faderen murede i sin tid tingene inde for at beskytte dem mod Castros revolution. Det hele virker lidt fjernt. Hvad Klinker vil med historien, har jeg svært ved at se.

Helt for sig selv står erindringsnovellen ”Rottbøll”, hvor Klinker mindes mødet med uhyggen, da han som dreng var avisdreng og reklameomdeler på Østerbro. Uhyggen var knyttet til den ejendom i Vordingborggade, hvor modstandsmanden, kaptajn for Special Operations Executive Christian Michael Rottbøll blev skudt i 1942. Men uhyggen forsvandt den dag, han i opgangen mødte Rottbøll – eller hvem det var – iført en fredsommelig blåstribet pyjamas. Han bad drengen tie om mødet, som ingen alligevel ville tro på.

”Jeg vil bare gerne have, at du ikke er bange for mig,” sagde den venlige mand.