Krænkelsessager breder sig til Sankt Annæ Gymnasiums kor

Sankt Annæ Gymnasium i København vil se nærmere på henvendelser om krænkelser i skolens kor. Henvendelserne omhandler 20-30 år gamle sager og relaterer sig til lignende forhold i DR Pigekoret

Sangskolens rektor Anette Holst bekræfter, at de har modtaget beretninger, der vidner om, at elever i korene på Sant Annæ Gymnasium har oplevet en "sammenfaldende kultur som den, der er beskrevet i sagen om DR Pigekoret." Det siger hun til Politiken. Her ses DR Pigekoret til Danmark Radios 90 års jubilæumskoncert onsdag den 1. april 2015 i DR Koncerthuset.
Sangskolens rektor Anette Holst bekræfter, at de har modtaget beretninger, der vidner om, at elever i korene på Sant Annæ Gymnasium har oplevet en "sammenfaldende kultur som den, der er beskrevet i sagen om DR Pigekoret." Det siger hun til Politiken. Her ses DR Pigekoret til Danmark Radios 90 års jubilæumskoncert onsdag den 1. april 2015 i DR Koncerthuset. . Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix.

På baggrund af fire henvendelser fra tidligere elever på Sankt Annæ Gymnasium i København, der har oplevet en kultur med et grænseoverskridende og seksualiseret miljø i deres tid som elever, har man på gymnasiet nu igangsat en ekstern advokatundersøgelse om krænkende adfærd. Det fremgår af et brev, som sangskolens rektor, Anette Holst, har sendt ud til lærere, elever og forældre.

”Beretningerne, jeg har fået, vidner om en grænseoverskridende kultur og om seksuelt krænkende adfærd og relationer, som det er umuligt at sidde overhørig. Det peger på, at nogle voksne på Sankt Annæ Gymnasium har misbrugt den tillid, som de er blevet vist af både elever og deres forældre. Det er ikke og har aldrig været i orden,” siger Anette Holst til Politiken.

I henvendelserne nævnes der eksempler på seksuelt krænkende adfærd og upassende relationer i 1980’erne og 1990’erne. Ud over undersøgelsen agter skolen at indføre en række nye retningslinjer og initiativer med henblik på at kunne sikre et krænkelsesfrit miljø.

Udviklingen på Sankt Annæ Gymnasium kommer i kølvandet på, at en række medier har beskrevet lignende forhold i DR Pigekoret, hvor man også har indledt en ekstern undersøgelse. Anette Holst fortæller, at størstedelen af henvendelserne drejer sig om oplevelser i skolens kor, som minder om det, der er blevet beskrevet i sagen om DR Pigekoret.

”Det, vi kan sige, er, at vi har fået beretninger, der vidner om, at elever i korene på Sankt Annæ Gymnasium har oplevet en sammenfaldende kultur som den, der er beskrevet i sagen om DR Pigekoret,” siger Anette Holst til Politiken.

”Henvendelserne vidner om både en generel seksua-liseret kultur, hvor enkelte ansatte udsætter elever for uønskede berøringer og en sprogbrug, der ikke er acceptabel og slet ikke, når vi har med børn og unge at gøre. Derudover har jeg fået andenhåndsberetninger om egentlige krænkelsessager. Jeg kan ikke konkretisere yderligere. Men jeg kan sige, at de beretninger, jeg har fået, indikerer, at her er der noget, der skal undersøges til bunds,” tilføjer hun.

Politiken har været i kontakt med flere af de tidligere elever, som har henvendt sig til Anette Holst. De fortæller, at deres oplevelser drejer sig om personer, der også indgår i sagen om DR Pigekoret.

I dækningen af sagen om DR Pigekoret har flere tidligere pigekorsangere fortalt om den seksualiserede kultur, som de oplevede under den daværende chefdirigent Michael Bojesen. Michael Bojesen, der har afvist anklagerne, blev ansat på Sankt Annæ Gymnasium i 1984 og var leder af skolens kor fra 1991 til 2001, hvorefter han overtog styringen af DR Pigekoret fra 2001 til 2010.

Selvom Michael Bojesen har afvist alle anklager fra DR Pigekorets sangere, har han i et skriftligt svar til Politiken undskyldt for at svigte sit ansvar som korleder. Han har derudover trukket sig som bestyrelsesleder for Statens Kunstfond og taget orlov fra sin nuværende stilling som direktør ved Malmø Opera.