Kranier, hårlokker og askediamanter. Vi har altid smykket os med døden

Gennem tiden har mennesker båret afdøde kære med sig videre i livet i smykker. Ny udstilling viser traditionens nutidige ansigt

Halskædens små kranie-perler er skåret i ægte menneskeknogler. Smykket er lavet af Fredericia-guldsmedjen Me Mori, der har specialiseret sig i at lave smykker, der italesætter vores forhold til døden.
Halskædens små kranie-perler er skåret i ægte menneskeknogler. Smykket er lavet af Fredericia-guldsmedjen Me Mori, der har specialiseret sig i at lave smykker, der italesætter vores forhold til døden. Foto: Miklos Szabo og Ida Buss.

En halskæde af kranier skåret i menneskeknogler, et kunstsmykke af blond menneskehår og en ørering med diamant af sammenpresset aske fra et dødt menneske.

Det er nogle af de særprægede kunstsmykker, man for øjeblikket kan se på Sønderborg Slot i den aktuelle udstilling "Makabre Mesterværker". Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Museum Sønderjylland, den rutinerede smykkeskribent Nina Hald og guldsmeden Bodil Binner, og viser 88 nyproducerede smykker i samspil med historiske genstande, der belyser de traditioner, der ligger bag.