Krimi fra et lukket trossamfund

Det er spændende at få et indblik i det svært tilgængelige trossamfund af amerikanske amishfolk

Linda Castillo: Meldt savnet. 352 sider. 299 kroner. Hr. Ferdinand.
Linda Castillo: Meldt savnet. 352 sider. 299 kroner. Hr. Ferdinand.

Det amerikanske amishfolk lever for sig selv, isoleret fra den omgivende engelske verden - som amishfolk kalder den del af det amerikanske samfund, som de ikke er en del af.

Mest kendt er amishsamfundet for, at medlemmerne giver afkald på tekniske hjælpemidler som biler, telefoner, computere med mere.

Det er spændende at få et indblik i dette svært tilgængelige trossamfund, men det får man faktisk på glimrende vis i Linda Castillos krimier med den kvindelige politichef Kate Burkholder i hovedrollen.

Ny fra Castillos hånd er ”Meldt savnet”, der nu foreligger på dansk og er den fjerde i Castillos amishserie.

Historien udspiller sig som i de andre romaner et eller andet sted i Ohio, formentlig i den nordøstlige del af staten. Det er i hvert fald her, at der i ”det virkelige liv” lever flest amishfolk.

I ”Meldt savnet” forsvinder en teenager sporløst . Det sker under det såkaldte ”rumspringa”, den periode, hvor unge amish-folk får lov til at leve uden for det gennemkontrollerede trossamfund, og da Kate Burkholder begynder at granske i sagen, dukker der andre mystiske forsvindinger op.

Kate Burkholder er selv amish eller rettere: Hun var amish, indtil hun som ung kom på tværs af den livsstil, amish står for. Så hun er en frafalden, men har stor indsigt i det samfund, som er lukket land for mange andre. Hun ved også, at nogle uhyrer kommer indefra, og at de trives i afsondrethed væk fra naboers og andres øjne.

Linda Castillos amishkrimier byder på lidt mere end det almindelige.

mie@k.dk