Da den første Harry Potter-bog udkom for nogle år siden, var mange tyskere begejstrede, fordi den lille troldmand var i stand til at vække læselysten hos mangt et barn, men nu har serien efterhånden udviklet sig så brutalt, at adskillige kendte personligheder begynder at se en dæmon i den nærsynede dreng.
Gabriele Kuby, sociolog og bekendende katolik, der har fået megen ros og omtale for sine bøger om kristendom og katolicisme, er en af Harry Potters skarpeste kritikere.
– Børn kan kun lære én ting ved at læse disse bøger, og det er, at man med god samvittighed kan anvende vold og magt til egen fordel. Der findes sandelig bedre budskaber at give vores børn, siger hun.
Hun advarer imod Harry Potter på sin internetside, hvor hun har opstillet ti argumenter for ikke at læse bøgerne. De lyder som følgende:
1. Harry Potter er et globalt langtidsprojekt, der skal forandre kulturen. Den unge generations hæmninger over for magi ødelægges, og på den måde kan kræfter trænge ind i samfundet, som kristendommen ellers for længst havde overvundet.
2. Hogwarts, skolen for trylleri og hekseri, er en lukket verden bestående af vold og gru, forbandelse og hekseri, raceideologi og blodofre, væmmelse og besættelse. Der hersker en atmosfære af evig trussel, som overføres til den unge læser.
3. Harry Potter handler ikke om kampen mellem godt og ondt. Fra bind til bind bliver Harrys slægtsskab med Voldemort, der er ondskaben i person, tydeligere. I det femte bind bliver han selv besat af Voldemort, hvilket medfører, at hans personlighed ødelægges.
4. Den menneskelige verden fornedres, mens heksenes og troldmændenes verden glorificeres.
5. Der findes ingen positiv åndelig dimension i bogen. Det overnaturlige er udelukkende dæmonisk. Gudelige symboler perverteres.
6. Harry Potter er intet moderne eventyr. I eventyrene er troldmænd og hekse udelukkende ondefigurer med en magt, som helten kan frigøre sig fra, hvis han udøver gode gerninger. Hos Harry Potter vil ingen det gode.
7. Læsernes evne til at skelne mellem godt og ondt bliver sat ud af kraft ved brug af emotional manipulation og intellektuel forvirring.
8. Det er en forbrydelse ved hjælp af leg at forføre den unge generation til magi og at fylde dens fantasi med billeder af en verden, hvor det onde regerer, en verden, der ikke alene bliver fremstillet, som om den er håbløs, men også som om den er værd at stræbe efter.
9. Alle, der lægger værd på meningens mangfoldighed, burde sætte sig til modværge mod en gigantisk multimediekoncerns forsøg på at forblinde masserne og udøve meningsdiktatur.
10. Eftersom troen på en elskende Gud systematisk bliver ødelagt, er det imod den tyske forfatning og dens ånd, at skoler indoktrinerer børnene med Harry Potter. Borgerne har derfor ret til at nægte at lade deres børn deltage i Potter-aktiviteter på skolerne af tros- og samvittighedsgrunde.
Gabriele Kuby har allerede for et par år siden skrevet en advarende bog om Harry Potters virkning på børn og unge. Dengang fik hun blandt andet en reaktion fra daværende kardinal Joseph Ratzinger. "Det er godt, at De kan belyse problemerne i sagen Harry Potter, for der er tale om en spidsfindig forførelse, der – netop fordi den finder sted ubemærket – kan påvirke børn dybt og undergrave kristendommen i deres sjæl, før troen overhovedet har mulighed for at vokse rigtigt frem," skrev kardinalen i et brev til Gabriele Kuby, to år før han blev pave.
Også i Gabriele Kubys hjemland er adskillige præster kritiske over for børnebøgerne.
– Jeg ved, at børnene i bogen i nød ofte griber til magi, og derfor frygter jeg, at Harry Potter kan være med til at gøre børnene mere åbne over for satanisk tankegang. De er ikke i stand til at bearbejde det, de læser, og så er de ikke længere herrer over tingene, siger den katolske præst Thomas Balogh fra den tyske delstat Bayern.
Bøgerne møder også politisk modstand, især fra den kristeligt-sociale union, CSU. Allerede for et par år siden ville et af partiets medlemmer i det tyske parlament, Benno Zierer, have, at Harry Potter-filmene blev forbudt for børn under 12 år. Den nuværende aldersgrænse er seks år. Det liberale parti, FDP, betragter derimod hele diskussionen om Harry Potter som hysteri.
– Så kunne vi lige så godt forlange, at Dyrenes Beskyttelse gik til angreb på brødrene Grimm, blot fordi de lader ulven gå løs på Rødhætte og bedstemor, siger Klaus Haupt, børnepolitisk ekspert i partiet.
Der findes også Harry Potter-fans i både den katolske og den lutherske kirke, og de forsvarer bøgerne.
– Harry Potter er en dybt kristen bogserie, mener Harald Lamprecht fra den Lutherske Landskirke i delstaten Sachsen.
– Et eksempel er Harrys mor, der stiller sig i vejen for det onde og dermed ofrer sit liv for sin søn. Det er i virkeligheden en medrivende omskrivelse af den kristne lære om frelsen. Over for sådan en kærlighed står selv Voldemort, der ellers er indbegrebet af ondskab, magtesløs. Jeg ser en meget klar parallel fra denne historie til Jesus, der var beredt til at gå i døden af kærlighed til menneskeheden, siger Harald Lamprecht.
Den katolske ærkebiskop fra Hamburg, Werner Thissen, lægger heller ikke skjul på, at han er begejstret for Harry Potter.
– Det er som taget ud af det virkelige liv, at unge skal træffe afgørelser om, hvilken vej de vil gå. Hvis børnene kan lære af Harry Potter, at det er vigtigt at træffe afgørelser, selvom det koster kræfter at gøre det, og at det til gengæld også er en berigelse og en glæde at se resultaterne, så jeg kan kun anbefale bøgerne, siger han.
– Man skal ikke overvurdere trolddomsritualerne i bøgerne, for handlingen drejer sig ikke om religion, men derimod om magt. Harry Potter står mellem to magtblokke i en fiktiv trylleverden, siger Werner Thissen.
I USA har der længe raset en voldsom diskussion om Harry Potter-bøgernes farlighed, og nu begynder andre europæiske lande ud over Tyskland også at diskutere seriens virkning på børn og unge. Senest har den katolske kirkes øverste organ i Schweiz, landets Biskopkonference, sagt i en pressemeddelelse, at Harry Potter ganske vist kun er en bog, men at man alligevel ikke bør bagatellisere bindenes indhold. "I modsætning til Grimms eventyr spiller magien en alt for stor rolle i Harry Potter", hedder det i meddelelsen.


