Kritik af fransk tv: Debatform graver grøfterne dybere

Debatprogrammer med skarpe holdningerbreder sig i Frankrig. Men de skaber også øget polarisering otte måneder før det franske præsidentvalg

Eric Zemmour, den højreekstreme kommentator og mulige præsidentkandidat ved valget til foråret, er et af de navne, som sikrer den franske tv-station CNews hundrede tusinde seere. Men han også en af dem, der polariserer debatten, mener kritikere
Eric Zemmour, den højreekstreme kommentator og mulige præsidentkandidat ved valget til foråret, er et af de navne, som sikrer den franske tv-station CNews hundrede tusinde seere. Men han også en af dem, der polariserer debatten, mener kritikere. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix.

Franske seere og lyttere kan se frem til flere skarpe holdninger og verbale sammenstød, når de tænder for efterårets radio- og tv-udsendelser. Det er nemlig opskriften på høje lytter- og seertal, og tendensen i efterårets nye programflader er, at der bliver mere plads til debatprogrammer med skarptskydende polemikere.

Tv-stationen CNews, som i 2018 var en lilleput i det franske mediebillede, dominerer nu nyhedsfladen med debatudsendelser, der hver dag tiltrækker flere hundrede tusinde seere. Genrens mester er den højreekstreme kommentator og mulige præsidentkandidat ved valget til foråret, Eric Zemmour, hvis daglige kronikker og verbale boksekampe med politiske modstandere har sikret stationen rekorder på op til en million seere.

Både han og stationens andre sværvægtere i bokseringen bliver jævnligt stillet til regnskab ved domstolene og de audiovisuelle mediers presseetiske råd, for eksempel for hadtale mod migranter eller rehabilitering af det franske kollaboratørregime under Anden Verdenskrig.

Og de såkaldte ”opinionsmedier”, der ikke tilstræber objektiv nyhedsbehandling, men står ved en klar politisk linje, breder sig. De mest saftige bidder fra CNews, der fremstilles som Frankrigs svar på det amerikanske Fox News, vil fremover blive genudsendt på radiostationen Europe1, efter at stationen er blevet overtaget af samme mediehus.

Og også radiostationen France Inter har taget konceptet til sig med et nyt program, der lover at levere saglig debat, men ikke desto mindre har sikret sig høj bølgegang med et panel af debattører, der spænder fra en højrenational kommentator til en kendt feminist.

De pågældende medier siger selv, at de er med til at sikre bredden i debatten og står ved en slags ”protestlinje”, som Eric Zemmours kollega ved CNews, Pascal Praud, har formuleret det over for dagbladet Le Parisien. Men kritikere mener, at de konstante konfrontationer er med til at polarisere den demokratiske debat.

”Vi får stadig flere eksempler på dette koncept med verbale slagsmål mellem kommentatorer, der ikke har specialviden om det, de udtaler sig om, på bekostning af traditionel reportage og information. For det giver høje seertal, uden at det koster ret meget,” siger mediehistorikeren Alexis Lévrier til det katolske dagblad La Croix.

Andre medier lægger nu afstand til den konfrontatoriske model.

Den franske udgave af DR, Radio France, har besluttet at gå i den stik modsatte retning, oplyste mediets forkvinde, Sibyle Veil, da hun præsenterede efterårets nye programflade.

”Alt dette hysteri skader den demokratiske debat. Vi vil fremme den afdæmpede debat og den upartiske nyhedsdækning,” sagde hun.

Også den private nyhedskanal LCI har annonceret ”en afdæmpet debat, et højt niveau af ekspertise og flere reportager”.

Men den politiske debat finder i stigende grad sted i de kontroversielle talk shows. Det er her, den politiske dagsorden i vid udstrækning sættes. Og som en anden kommentator ved et af de kontroversielle tv-shows, Yann Moix, sagde i udsendelsen TPMP tidligere på året:

”Det er i dette studie, forårets præsidentvalg vil blive afgjort.”