Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Kronprinsesse Mary udnævnes som rigsforstander

Kronprinsesse Mary blev på onsdagens statsråd udnævnt som rigsforstander under overværelse af kronprins Frederik, dronning Margrethe og statsminister Mette Frederiksen (S). Foto: Keld Navntoft/Free

Kronprinsessen kan nu på lige fod med prins Joachim og prinsesse Benedikte være stedfortræder for dronningen.

Kronprinsesse Mary er onsdag udnævnt som rigsforstander af dronning Margrethe. Det oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

Hun har derfor på lige fod med prins Joachim og prinsesse Benedikte nu mulighed for at være stedfortræder for dronning Margrethe. Det kan eksempelvis være i perioder, hvor dronningen er i udlandet.

- Hendes Majestæt Dronningen har på dagens statsråd fået tilslutning til, at Hendes Kongelige Højhed Kronprinsessen fra i dag at regne kan indsættes som rigsforstander, skriver kongehuset i pressemeddelelsen.

En rigsforstander varetager opgaven som statsoverhoved. Det kan være i tilfælde, hvor dronningen er umyndig, syg eller fraværende. Når dronningen eksempelvis er i udlandet, kan det være nødvendigt.

Kronprinsessen underskrev ved et statsråd onsdag en erklæring om at ville overholde Grundloven. Det gjorde det muligt at give hende titlen som rigsforstander.

Til statsrådet var dronning Margrethe, kronprins Frederik og statsminister Mette Frederiksen (S) også til stede.

Når dronningen er fraværende, kan opgaven som statsoverhoved varetages af kronprins Frederik, der er regent, eller af prins Joachim, prinsesse Benedikte og nu også kronprinsesse Mary som rigsforstandere.

Ud over at være rigsforstander har kronprinsesse Mary en række andre poster. Hun er protektor for flere end 30 organisationer, herunder Dansk Flygtningehjælp, Julemærkefonden og DR's pigekor.

Kronprinsessen er født i Australien og giftede sig i 2004 ind i den danske kongefamilie.

- Du og Mary har formået at skabe et trygt og varmt familieliv, samtidig med at I sammen og hver for sig påtager jer opgaver, som fører jer vidt omkring, sagde dronning Margrethe ifølge DR sidste år i en tale til sin søn, kronprins Frederik.

Sammen har Mary og Frederik fire børn, der er mellem 8 og 13 år.

/ritzau/