Prøv avisen

Krop og kultur

Verner Møller: Kroppen. 56 sider. 39,95 kroner. Aarhus Univer-sitetsforlag.

Tendentiøs bog i serien Tænkepauser

Hvem tilhører vores krop? Er det os selv, der bestemmer over den? Er den styret af natur eller kultur? Det har professor i idræt Verner Møller sat sig for at undersøge i Aarhus Universitetsforlags lille fornemme serie Tænkepauser.

Bøgerne i serien, der omfatter emner så forskellige som frihed, fjendskab og folk, har en ydre ramme på 60 små sider og måske er det frygten for at sprænge den, der får Verner Møller til at vinkle så skarpt og nogle gange desværre også skævt på den seksualiserede og salgbare krop.

LÆS OGSÅ:
Yahya Hassens digte er mest for midaldrende etniske danskere

Vores krop er for længst holdt op med at være styret af den driftige natur. Kulturen har overtaget kontrollen uanset hvor ihærdigt damebladene iscenesætter kroppen som vores helt eget og private tempel. Vi har mistet retten til vores krop, den er blevet underlagt de sociale normer, og således tilhører den ikke længere det enkelte individ, men derimod samfundet, der til forskellige tider og i forskellige kulturer har dikteret alt fra hvepsetaljer med torturlignende korsetter over læbeskamfering med tallerkener til indsnørede liljefødder.

Og når vi hele tiden forsøger at tilpasse os de skiftende tiders kropsidealer, skyldes det, at vi håber at komme til at stå bedst muligt i kampen om status og anerkendelse. Så langt, så godt.

Verner Møllers primære fokus er dog ikke på den helt almindelige, dødelige, menneskelige krop, men derimod på den seksualiserede og subsidiært salgbare krop. Det mest ekstreme eksempel på diskussionen om individets ret til at forvalte egen krop ser man da også i prostitu-tionsdebatten, som formår at få de allerfleste mennesker helt frem i skoene.

Men hvorfor egentlig, spørger Verner Møller. Som de fleste andre mener han dog heller ikke, at kroppen skal være et salgsobjekt. Men hvor går grænsen for selvforvaltningen?

Den går der, hvor individet forvalter sin krop på en måde, der skader, krænker eller risikerer at krænke andre. Og gør den prostituerede det i højere grad end så mange andre faggrupper?

For en fordomsfri betragtning er der ifølge Verner Møller ingen principiel forskel mellem at udføre almindelig massage mod kontormyoser, fodmassage og intimmassage. Det handler nemlig alt sammen om køb og salg af kropslige ydelser. Og i forlængelse heraf ser han heller ikke den store forskel mellem at være professionel fodboldspiller og prostitueret. Tværtom argumenterer han for, at salget af en fodboldspillers krop til en bestemt klub i en bestemt periode til en bestemt pris er mere omfattende end den prostitueredes salg af sex.

Den analogi kan man ikke udelukke, at der sidder en enkelt læser eller to, der har svært ved at følge, og fornemmelsen af, at den skarpe vinkel bliver for spids, lader sig ikke sådan lige ryste af. Måske er de skæve analogier tænkt som provokationer, der har til formål at ruske op i vores faste forestillinger og forklaringsmønstre om krop, kultur og natur, men sine steder forekommer de så langt ude, at de i stedet bliver lidt ligegyldige.