Kryptisk debutroman med tema om verdens begyndelse er kryptisk

Nok består ”Adrians vinger” af levende elementer, men helheden er kryptisk, skriver Claus Grymer om Bo Dalums bog, "Adrians Vinger"

Bo Dalums "Adrians Vinger" begejstrer ikke Kristeligt Dagblads anmelder.
Bo Dalums "Adrians Vinger" begejstrer ikke Kristeligt Dagblads anmelder. Foto: Bogens forside.

Forfatteren kan skrive. Det er jeg ikke i tvivl om. Derimod er jeg meget i tvivl om, hvad han vil med det, han kan.

Bo Dalum, der er blevet støttet blandt andet af Statens Kunstfond, har tidligere skrevet noveller og digte samt teater- og filmmanuskripter. Desuden har han instrueret seks kortfilm og to novellefilm.

”Adrians vinger” præsenteres som en moderne eventyrfortælling i fantasy-genren.

Ubeskedent angives temaet at være verdens begyndelse. Vi er til stede, da tiden bliver født, og hører om, hvad den gør for at overleve. Som udgangspunkt er det en historie om englen Adrian, der forelsker sig i sin modsætning, Adelena, ”den smukkeste, de onde endnu havde set”. Ikke alene beundres hendes skikkelse, hun respekteres også for sin kyndighed.

Bogen er en komposition af 70 beretninger, skarpt og underfundigt formulerede. Det må siges.

Et særligt indtryk gør mødet med hr. Wim Hvemsomhelst, der ganske i overensstemmelse med en velkendt tendens leder efter et sted, hvor alting drejer sig om ham selv. Men hvor skal han lede?

Meget er på færde i bogen. Heller ikke det er jeg i tvivl om. Og nok består ”Adrians vinger” af levende elementer, men helheden er kryptisk.