Kultur på recept rykker ind i fremtidens medicinskab

Læger bør i højere grad udskrive kultur i stedet for medicin, mener Dansk Folkeparti, der står bag høring i morgen, der skal gøre politikerne klogere på, hvordan eksempelvis musik og kunst kan bruges i patientbehandling

Operasanger Birgitte Mosegaard er en de 14 såkaldte oplevelsesmedarbejdere, der i 2015 blev ansat for at skabe livsglæde på Aarhus Kommunes plejehjem. I fremtiden bør læger også i højere grad udskrive kultur i stedet for medicin, mener Dansk Folkeparti. Arkivfoto.
Operasanger Birgitte Mosegaard er en de 14 såkaldte oplevelsesmedarbejdere, der i 2015 blev ansat for at skabe livsglæde på Aarhus Kommunes plejehjem. I fremtiden bør læger også i højere grad udskrive kultur i stedet for medicin, mener Dansk Folkeparti. Arkivfoto. . Foto: Lars Aarø/Fokus.

En klaverkoncert af Mozart eller et andet stykke beroligende musik kan i visse tilfælde gøre det samme for en patient som smertestillende medicin. Det har Per Thorgaard erfaret som overlæge ved Kvalitetsenheden på Aalborg Universitetshospital.

”Internationale undersøgelser viser, at angst og stress smitter negativt af på smerteoplevelse, mens et beroligende lydbillede gør det modsatte. Musik i ørerne svarer helt konkret til to panodiler, derfor kan jeg som læge fuldt ud stå inde for, at musikintervention virker på lige fod med medicin,” siger Per Thorgaard, der gerne ser, at der bliver taget politisk initiativ til, at musik bliver en større del af fremtidens medicinskab.

Overlægen får opbakning fra Dansk Folkeparti, der står bag en høring i morgen på Christiansborg med overskriften ”kultur på recept”.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), har taget initiativ til høringen og håber, at læger i nærmeste fremtid indimellem kan udskrive kultur i stedet for medicin til deres patienter, og at vi kan komme til at bruge det mere systematisk, end vi gør i dag.

For Liselott Blixt er det dog vigtigt, at der bliver tale om tilbud, der er tilpasset den enkelte patient:

”Jeg er helt sikker på, at mange, eksempelvis demente eller mennesker, der er ramt af posttraumatisk stress-syndrom, kan få meget mere hjælp af kultur eller måske ophold i en sansehave i stedet for medicin. Men det er individuelt, hvad der skal stå på recepten. Personligt vil jeg bestemt ikke få det bedre af at gå på museum. Det ville gøre mig stresset, hvorimod jeg sagtens kunne forestille mig at blive beroliget gennem musik,” siger Blixt, der har inviteret oplægsholdere fra Sverige og England, der skal fortælle om erfaringerne derfra.

Hun ser frem til at Folketingets medlemmer på tværs af partierne ved høringen vil få et sagligt grundlag at arbejde videre ud fra.

Per Thorgaard skal også deltage i høringen og blandt andet fortælle om sin mange års erfaring med såkaldt musikintervention over for blandt andet patienter indlagt på opvågningsstuer, patienter i psykiatriske modtagelser og akutpatienter under ambulancekørsel. Det sidste er nu blevet et permanent tilbud i Region Nordjylland og er også godt på vej til at blive det i hovedstadsregionen.

Musikintervention består i, at patienterne får et designet lydbillede i ørerne, der virker beroligende. Det kan være alt fra lyden af regnvejr til en afslappende popsang.

”Vi ved, at miljøet på eksempelvis en intensivafdeling nedbryder mennesker. Man kan lukke øjnene, så man ikke ser alle maskinerne samt det hvide og kliniske, men man kan ikke lukke ørerne. På samme måde på en psykiatisk modtageafdeling, hvor lyden af raslende nøgler, smækkende døre eller høje råb kan være det dominerende lydbillede. Derfor var det ved ørerne, vi startede,” fortæller Per Thorgaard, der altså gerne ser kultur som en aktiv del af behandlingen og ikke bare som noget, man skriver ud til en patient, og som patienten så selv må finde ud af.

Høringen i morgen i Landstingssalen på Christiansborg gennemføres forud for et pilotprojekt, der handler om, hvordan kulturelle oplevelser og aktiviteter kan hjælpe patienter med at komme sig efter sygdom. Pilotprojektet er blevet tildelt otte millioner kroner fra de såkaldte satspuljemidler i perioden 2016 til 2018.

Oplægsholderne er foruden Per Thorgaard: kulturminister Bertel Haarder (V), kulturchef i Region Skåne Gitte Grønfeld Wille, ph.d.-stude- rende ved University of Nottingham Anita Jensen, leder af musikterapiuddannelsen ved Aalborg Universitet Stine Lindahl Jacobsen og Tine Futtrup Lund, der er leder af Erindringsfabrikken - et teaterprojekt, der involverer ældre med henblik på at skabe sundheds- og livskvalitet.