Kultur skaber sammenhængskraft

For skuespilleren Lars Mikkelsen er kultur lige så vigtig som det at trække vejret. For det former os som mennesker og skaber vores fælles referenceramme

Hele kulturlivet fortjener mere opmærksomhed, og jeg savner, at vi vedkender os, at kultur er vigtig, siger skuespilleren Lars Mikkelsen.
Hele kulturlivet fortjener mere opmærksomhed, og jeg savner, at vi vedkender os, at kultur er vigtig, siger skuespilleren Lars Mikkelsen. Foto: Sisse Stoyer.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

"Det er Jakob Ejersbos Afrika-trilogi, som jeg læste, mens jeg var i Kenya for at optage filmen "Kidnappet". For mig var det en helt ny beskrivelse af en masse god vilje, der går til grunde i et land, der er så opdelt mellem rig og fattig. Og så giver den et tonstungt indblik i nogle menneskers skæbner. Det er svært for mig at forklare, men den gik simpelthen bare under huden på mig."

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

"Det må være Dostojevskijs "Forbrydelse og straf", som jeg strøg igennem som 17-årig, og som har præget min livsfilosofi siden. Han beskriver spændingsfeltet mellem godt og ondt og tro og agnosticisme, som er et grundlæggende opgør i mennesket. Det må simpelthen sige alle noget til alle tider. Jeg var ung og påvirkelig, da jeg læste den første gang, så den gjorde virkelig indtryk, og siden er den blevet en bestandig del af mig. Den får en til at se dialektisk på tilværelsen.

Bogen gør jo op med en mand, der begår et mord, som hans egen samvittighed ikke tillader ham at slippe af sted med. Og den omstændighed, at man står til ansvar over for sin egen samvittighed, har sat sig i mig."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

"Jeg vil anbefale, at man går ind og ser Erik Clausens show. Han laver små stand-up show, som er aldeles glimrende. Som kulturforbruger har jeg behov for netop den dybde og livserfaring, han som ældre herre kan give stand-up'en. Så jeg var både beriget og fik rørt lattermusklerne, da jeg så det."

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

"Jeg er storforbruger af kultur, og jeg synes ikke, jeg kan nævne noget, der ikke har været med til at forme mig, selvom det ikke altid former mig lige meget. Noget, der har formet mig meget, er for eksempel Benignis film "Livet er smukt", der virker så utroligt livsbekræftende på mig.

Men det er også, fordi jeg har valgt at være modtagelig. I dag er det meget populært at identificere sig med, hvad man ikke kan lide, men det, mener jeg, gør en fattigere. Der er så meget at hente fra kulturen, hvis man vil. Alle kan sidde med en kritiker i maven, men hvis man hele tiden identificerer sig med, hvad man ikke kan lide, og er sig selv nok, har man til sidst ikke nogen referenceramme med andre. Den ekstreme individualisme og selvoptagethed er jeg bange for afskærer os fra at sameksistere, fordi vi ikke vil se værdi i noget, andre kan se værdien af."

Hvad betyder kultur for dig?

"Kultur er næsten lige så vigtig som det at trække vejret. Som Churchill sagde: Hvis man skærer i det, hvad skal man så forsvare? Og som Knausgaard skriver i sin seneste roman, så er kunst blot et blik – et andet menneskes blik. Og det er enormt givende for mig at få og har altid været det, for jeg er ikke altid tilfreds med mit eget. Så kunst og kultur er for mig sameksistens. Jeg kan ikke se, at der er andet i samfundet, der definerer kittet mellem dig og mig, og som i den grad forsøger at kommunikere kittet ud."

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

"Nej, men hele kulturlivet fortjener mere opmærksomhed. Jeg savner, at vi vedkender os, at kultur er vigtig. Det er selvfølgelig svært i disse tider, fordi andre ting virker vigtigere. Kunstnerne bliver bedt om at have visioner, men det har vi altså altid haft. For mig at se er det kulturpolitikerne, der mangler visioner – eller i hvert fald mangler at turde stå ved dem på den politiske dagsorden."

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

"Nej, det er der ikke. Der er noget, der appellerer mindre til mig, men så siger det mig jo også noget. For så siger det mig, at det appellerer mindre, hvilket også fortæller noget om mig. Vi har brug for hele diversiteten i kulturlivet."

holtze@k.dk