Kultur udvider mit syn på mennesket

Psykiatrifondens nye formand, Anne Lindhardt, bruger kulturlivet til at få nuancer på det menneskesyn, hun bruger aktivt over for psykisk syge mennesker. Særligt en tur til Grønland har præget hende

Anne Lindhardt synes, at kulturlivet i dag er bundet meget op på, at succes måles i antal solgte billetter. Kulturlivet bør kunne satse lidt mere, for det er den eneste måde at udvikle sig på, mener hun.
Anne Lindhardt synes, at kulturlivet i dag er bundet meget op på, at succes måles i antal solgte billetter. Kulturlivet bør kunne satse lidt mere, for det er den eneste måde at udvikle sig på, mener hun. Foto: Bax Lindhardt.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

"Det er erindringsbogen 'Mørkekammerhistorier' af Günter Grass, som jeg læste i vinterferien. Her giver han et fantastisk billede af et familieliv i medgang og modgang, og han gør det med en charme og selvironisk distance, der er befriende. Samtidig morede det mig at opleve, hvor meget mad betyder for ham.

Hele bogen er meget springende, og det er svært at holde rede i, hvem der siger hvad, men man dirigeres af beskrivelserne af, hvem der spiser hvad. Han voksede jo op under krigen, hvor sulten stod for døren, og derfor blev mad ankerpunktet i familiens liv."

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

"Jeg vakler lidt mellem 'Forbrydelse og Straf' og 'Lykkeper'. Men jeg tager 'Lykkeper'. Jeg har læst den tre gange i forskellige faser i mit liv, og de kvindeskæbner, Henrik Pontoppidan beskriver med meget stor menneskelighed, bliver ved med at gøre stort indtryk. Det er mænd og kvinder med ambitioner og drømme, som aldrig bliver levet helt ud, men de får et rigt liv alligevel, og sådan tror jeg mange har det.

Vi starter som unge med en masse, vi gerne vil, men ender et andet sted og finder så andre meninger med vores liv. Det er en vigtig pointe: at vi er nødt til at tage livet på os. Jeg tror ikke på det mislykkede liv, selvom man eksempelvis bliver syg. Livet indeholder altid noget brugbart."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

"Jeg vil anbefale noget, jeg ikke selv har set endnu, nemlig Picasso-udstillingen på Louisiana. Det fascinerende ved Picasso er hans evne til at se verden gennem skæve vinkler. Hans opløsning af formsprog og hans særlige æstetik inspirerer mig altid til at se anderledes på tingene. Desuden synes jeg, det er interessant, at han meget ofte kommenterer den tid, han levede i."

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

"For ikke så længe siden arbejdede jeg nogle uger i Grønland og kom tæt på filminstruktøren Anne Wivel, der lavede en film om Grønland, politisk, kulturelt og samfundsmæssigt. En af hendes optikker var at følge mig i mit arbejde. Hendes tilgang til landet og menneskene var dybt inspirerende. Hun fangede nogle sider af menneskelivet i sin linse, som jeg ikke selv havde set, formentlig fordi min faglige baggrund giver mig et bestemt blik på verden. Hun var med til at åbne den verden, og det var en stor kulturoplevelse."

Hvad betyder kultur for dig?

"Kultur er en indgroet del af min oplevelsesmåde. Det er et livgivende påfyld, som jeg aktivt bruger i mit faglige liv, når jeg beskæftiger mig med det menneskelige sind. Kultur gør, at jeg ikke blot kigger snævert efter en teknisk sygdomsbeskrivelse, men forhåbentlig har perspektiv nok til også at forstå, hvorfor dette menneske er ramt på denne måde. Derudover er kultur et rum, hvor jeg kan slappe af og blive fyldt med sanseindtryk."

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

"Jeg mener, at vi bør have råd til mere eksperimenterende kultur. Mit indtryk er, at kulturlivet i dag er bundet meget op på, at succes måles i antal solgte billetter. Eller seertal og lyttertal. Der er ikke så meget rum til skæverter eller eksperimenter, hvor man ikke på forhånd er sikker på, hvor godt det lykkes. Kulturlivet bør kunne satse lidt mere, for det er den eneste måde at udvikle sig på."

Er der aspekte af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

"Sport! Men ellers er jeg en bred kultursluger. Og jeg lader mig gerne lokke med til noget, jeg på forhånd ikke er sikker på er sjovt."

henriksen@k.dk