Danskere på kulturmødet: Det betyder kulturen for os

En alternativ teaterforestilling, ambulancemusik og kunst på Skejby Sygehus er nogle af de kulturoplevelser, der har betydet noget for de besøgende på Kulturmødet på Mors

Else Mathiassen, Henning Sørensen og Birgitte Bogner
Else Mathiassen, Henning Sørensen og Birgitte Bogner.

Else Mathiassen, forstander på Vestjyllands Højskole, bor i Velling:

”Da jeg som ung gik på Morsø Gymnasium, så jeg en alternativ teaterforestilling med Tukak Teatret, der dengang holdt til i Fjaltring. Det fik betydning for resten af mit liv. Jeg havde planer om at læse teologi, men den teaterforestilling vendte totalt op og ned på mine planer. Den var den direkte årsag til, at jeg kom til at beskæftige mig med kropsteater og valgte at blive højskolelærer- og senere forstander i stedet for præst. Tukak Teatret, og senere også Odin Teatret i Holstebro, gav simpelthen mit liv retning. Jeg oplevede det som en cirkelbevægelse, der satte mig i stand til at finde ind til kernen af, hvad jeg gerne ville med mit liv.”

Henning Sørensen, ambulancebehandler, bor i Nykøbing Mors:

”Her i Region Nordjylland kører vi et forsøg med at afspille musik i samtlige ambulancer. Det er sådan noget afslappende, klassisk musik, og vi oplever, at langt de fleste patienter er meget glade for det. Vi kan tydeligt mærke, at de falder mere til ro, når vi tænder for musikken. Vi spørger altid, før vi tænder for anlægget, men de fleste siger ja tak til musikken. Her på Mors kører vi typisk med patienterne over lange afstande, der er stort set ingen ture under 30 minutter, derfor har musikken ekstra stor betydning her. Musikken er jo bare et af de værktøjer, vi har i kassen, men det er et vigtigt et, for vi oplever, at langt de fleste patienter falder mere til ro og dermed får en bedre tur.

Birgitte Bogner, pensionist, bor i Aarhus:

”Jeg var syg og skulle opereres på Skejby Sygehus i Aarhus. Det var jeg temmelig nervøs for. Men da jeg så blev kørt af en portør hen ad de lange, hvide hospitalsgange mod operationstuen, faldt mit blik på nogle abstrakte, meget farverige malerier, der var hængt op på væggene. Jeg kan ikke huske, hvem der var kunstneren, men det var heller ikke vigtigt, det vigtige var, at billederne havde en meget beroligende effekt på mig. Jeg kom simpelthen til at tænke på noget andet end den forestående operation. Jeg har senere hørt, at man som patient tager lettere imod beroligende og smertestillende medicin, hvis man i forvejen er rolig, så det har måske været et ekstra plus.