Prøv avisen

Kulturarvsstyrelsen satser på Trelleborg og Stevns Klint

Stevns Klint Foto: Ukendt

Unesco udpegede i går 21 nye mindesmærker til verdensarvslisten. Der var ingen danske nominerede i år, men Danmark har gode chancer for at få flere med på listen i fremtiden, vurderer direktøren i Kulturarvsstyrelsen

Jellingestenene, Roskilde Domkirke og Kronborg hører allerede til blandt verdens vigtigste monumenter udpeget af Unesco.

I går blev verdensarvslisten udvidet med 21, så listen over verdens vigtigste monumenter og naturområder nu har rundet 900. Og selvom der ikke var nogen danske mindesmærker blandt de nominerede i år, mener direktøren i Kulturarvsstyrelsen, Steen Hvass, at Danmark har gode chancer for at få flere med på listen.

Læs også:Se hele Unescos liste

"Sverige har for eksempel haft stort held med at arbejde målrettet på at få flere med på verdensarvslisten, så nu har de 10-12 stykker med, hvor vi kun har tre. Og selvom vi er et mindre land, tror jeg, der er en realistisk chance for, at vi for eksempel kan få Trelleborg-anlæggene og Stevns Klint med i verdenskulturarven inden for de kommende år", siger Steen Hvass og tilføjer, at man skal gøre sig umage for at udvælge sine bedste mindesmærker.

For det kan hurtigt komme til at koste et par millioner kroner at gøre hver enkelt kandidat klar til indstillingen.

"Der skal laves et omfattende analysearbejde, så man skal kunne dokumentere, at monumentet ikke kun har lokal interesse, men universel interesse for menneskeheden. Til gengæld er der både stor prestige og betydelige turismeindtægter på spil, når et land får nye navne på listen. Det er jo der, at et land kan vise, at man har noget helt unikt at byde på. Derfor er Unescos komite, der udpeger verdenskulturarven, også den komite i verden, der har flest lande med", siger Steen Hvass.

Kulturarvsstyrelsen arbejder i øjeblikket på et nordisk samarbejde for at få Nordens vikingehistorier omkring for eksempel Trelleborg-anlægget med i verdenskulturarven. For det handler nemlig ikke kun om at have de flotteste monumenter, men snarere om at have de bedste fortællinger, mener Steen Hvass:

"Jelling er for eksempel en fortælling om, hvordan et religionsskifte er med til at danne et land. Og det er sådanne ting, man skal op i for at gøre sig gældende."

Udvælgelsen kan også have politisk betydning. Frederiksstaden har for eksempel været en af de danske nominerede til verdenskulturarven de seneste år. Derfor skabte det stor debat, da metrobyggeriet gik i gang. Og selvom det ikke fik betydning for byggeriet, er det før set, at et byggeri er blevet stoppet på grund af verdenskulturarven.

"Når et monument bliver udvalgt som et af verdens vigtigste, kommer der jo også et ekstra pres for, at det skal bevares. Unesco truede for eksempel med at tage domkirken i Köln af listen, hvis man gennemførte planerne om at bygge et hotel, der skulle ligge i samme højde ved siden af. Så det byggeri blev ikke til noget alligevel," siger Steen Hvass.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk

Trelleborg Foto: Ukendt