Kulturby sætter fokus på reformation og dødssynder

Aarhus Kommune gennemfører i disse dage kulturmessen ”Rejsen til Aarhus 2017”, der viser de første planlagte arrangementer under kulturhovedstadsåret

Kunst og reformationens jubilæum vil smelte sammen, når Aarhus officielt bliver kulturhovedstad i 2017.
Kunst og reformationens jubilæum vil smelte sammen, når Aarhus officielt bliver kulturhovedstad i 2017. Foto: Torben Åndahl.

Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017 falder sammen med 500-året for Luthers reformation, og det vil komme til at afspejle en mindre del af programmet. Helt konkret vil Teatret Svalegangen i samarbejde med Aarhus Domkirke opføre en række forestillinger, der har til formål at gentænke gudtjenesten samt udfordre, underholde og overraske mennesker anno 2017.

”Når Luther spurgte: 'Hvad står mellem Gud og mennesket?', så er det oplagt at svare: Det gør gudtjenesten, og derfor bør den gentænkes netop i et år, hvor der både er reformationsjubilæum og kulturhovedstad,” siger Per Smedegaard, der er direktør på Svalegangen.

”Reformationen version 2.0” kalder teatret sin idé, der endnu ikke er færdigudviklet. Ifølge Per Smedegaard er det dog oplagt at starte eventen på kirkegården med lys-effekter samt trække ting ind i kirken, der ikke normalt er kutyme. Det kan eksempelvis være klapsalver, forstærket musik og direkte dialog med publikum.

Projektet er et af 65 arrangementer, der bliver præsenteret ved kulturmessen ”Rejsen til Aarhus 2017” i Ridehuset i Aarhus denne uge. Det er første gang, sekretariatet bag kulturhovedstadsprojektet viser, hvad de foreløbig har at byde på, og samtidig rækker hånden ud til Aarhus' og hele region Midtjyllands befolkning for at få nye idéer og øget borgerinddragelse i den kommende, store kulturbegivenhed.

På en af standene står Pia Bietner fra Glasmuseet i Ebeltoft. Hun har medbragt syv store sylteglas med titlen på hver af de syv dødssynder og en skål med glaskugler. Hun opfordrer alle til at lægge en glaskugle der, hvor de mener at have syndet sidst. Det sker som optakt til et samarbejde mellem syv midtjyske museer, der ud fra hver sin dødssynd vil skabe en udstilling i kulturhovedstadsåret.

”Vi ser projektet som et fokus på samfundets værdier, såvel religiøse, etniske, pengemæssige som klimatiske,” siger Pia Bietner.

Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, åbnede tirsdag ”Rejsen til Aarhus 2017” med et udsagn om, at der er al mulig grund til at være optimistisk på kulturhovedstadens vegne.

”Det bliver et år med en gigantisk fest, hvor Aarhus flyttes fra at være en by i Europa til at være en europæisk by,” sagde han og opfordrede så mange borgere som muligt til at tage aktivt del i begivenhederne.

Kulturhovedstad Aarhus, der har undertitlen ”Rethink” sparkes i gang med et stort åbningsarrangement den 21. januar 2017 og en uge senere med en åbning, der retter sig specielt mod børn.