Kulturen bruges til at holde venskaber ved lige under lockdown

Den romanaktuelle forfatter Rebecca Watson bemærker en vækst i bog- og filmklubber online i en tid, hvor venskabelige relationer ellers er svære at opretholde

”Bøger har været en velsignelse under lockdown. I de bogklubber, jeg er medlem af, har vi tilpasset vores møder. Og det har ikke været dårligt for os at skulle læse en bog inden en bestemt dag og have organiseret ens tanker for at være i stand til at have diskussionen på Zoom. "
”Bøger har været en velsignelse under lockdown. I de bogklubber, jeg er medlem af, har vi tilpasset vores møder. Og det har ikke været dårligt for os at skulle læse en bog inden en bestemt dag og have organiseret ens tanker for at være i stand til at have diskussionen på Zoom. ". Foto: Sarah Noltner on Unsplash.

Coronakrisen har lagt store forhindringer i vejen for manges sociale liv. I Storbritannien er det stort set ulovligt at mødes med folk fra andre husstande.

Forfatteren og journalisten Rebecca Watson har netop udgivet sin debutroman ”Little Scratch” (Lille ridse), hvor hun kradser sig ned i, hvordan vores sind fungerer under – og overlever – de mørkeste øjeblikke.

Hun har også for Financial Times undersøgt, hvordan venskaber fungerer i en coronatid.

”Pandemien har opfordret til refleksion. Vi kigger indad og sidder fast derhjemme og i vores hoveder. Men tvungen isolation har for nogle været tiden til at evaluere og tænke over, hvordan man kan være social, når det frarådes, at man møder hinanden rent fysisk,” funderer hun.

Det forgangne år har været præget af videokonferencer, og Rebecca Watson når frem til, at der er et behov for at skabe en ramme om venskaber, frem for blot at sidde at snakke et par stykker eller en vennegruppe over internettet. I stedet har det ført til oprettelse af filmklubber, bogklubber og quizaftener for at supplere de almindelige samtaler.

48-årige Derek Benton fra London er en af dem, der oplever, hvordan kontakten skal holdes ved lige på nye måder.

Han er til daglig personlig udviklingscoach for DNA Light Up, men hans altoverskyggende hobby er tværfløjten, og han spiller med i orkestrene West London Sinfonia og London Gay Symphony Orchestra.

”Lockdown har skabt et stort hul i mit musikalske liv. Tværfløjten bliver anset som et af de farligste instrumenter, når det kommer til at sprede bakterier. Selvom det er fint at øve alene, så er det, når vi spiller sammen, at den virkelige magi opstår. Der er et helt særligt bånd mellem musikere – vi deler et sprog – og jeg har savnet at se mine musikalske vener under lockdown,” fortæller Derek Benton til Kristeligt Dagblad.

Som så mange andre har han tyet til videokonferencer, men teknikken er ikke til at spille sammen live. I stedet har de enkelte musikere optaget sig selv på video, og så er musikken mikset sammen.

”Det er ikke helt det samme. Men jeg har en følelse af glæde, forbindelse og stolthed, som når vi spiller sammen live. Og det hjælper musikere med at føle sig engagerede, forbundne med hinanden samt følelsen af at have opnået noget, hvilket er brugbart i disse tider,” siger Derek Benton.

Selvom han ikke fysisk kan mødes med sine musikalske venner, så har det været vigtigt for Derek Benton fra London at indspille musik og dele online. – Privatfoto.
Selvom han ikke fysisk kan mødes med sine musikalske venner, så har det været vigtigt for Derek Benton fra London at indspille musik og dele online. – Privatfoto.

Pensioneret kulturadministrator Judy Digney har arbejdet for ledende kulturinstitutioner som Shakespeare’s Globe, Tate, Barbican samt flere orkestre. Hun har også været nødt til at isolere sig med sin mand i hjemmet i London. Herfra er kontakt til familier og venner gået over mail, telefon, samt Zoom, som hendes bogklubber også er flyttet over på.

”Bøger har været en velsignelse under lockdown. I de bogklubber, jeg er medlem af, har vi tilpasset vores møder. Og det har ikke været dårligt for os at skulle læse en bog inden en bestemt dag og have organiseret ens tanker for at være i stand til at have diskussionen på Zoom. Det er også en god måde at være social på og dele synspunkter, selvom mediet ikke er ideelt til spontane diskussioner,” siger Judy Digney til Kristeligt Dagblad.

Psykologiprofessor Cherie Armour fra Queens University i Belfast har set på, hvordan den ufrivillige coronaisolation påvirker vores mentale sundhed.

”Covid-19 og de restriktioner, den sætter for hele befolkningen, såsom behovet for at gå i selvisolation, vil fortsætte med at stresse folks liv,” siger hun i en pressemeddelelse.

Det samme gælder nedlukningen af skoler, universiteter, restauranter, pubber, sportscentre, museer og langt de fleste forretninger.

”Vi ved fra tidligere forskning, at folk, der går igennem sådanne negative oplevelser i livet, er mindre hårdt ramt, hvis de har et bedre helbred, færre tidligere traumatiske oplevelser, et socialt netværk samt en følelse af et formål og mening med livet,” fortsætter hun blandt andet.

Den canadiske psykolog Miriam Kirmayer er ekspert i venskaber, og hun forklarer, at det har markante konsekvenser, hvis man ikke kan pleje sine venskaber.

”Venskaber kan forbedre vores liv. De gør os gladere og mere tilfredse med livet. Det fremmer vores evne til at håndtere stress,” siger hun til Financial Times.

Hun henviser videre til, at følelsen af ensomhed ofte bliver betegnet som lige så skadelig som at ryge 15 cigaretter om dagen.