Kulturen rykker ud i landskabet

Snart åbner en Tarok-rute, og næste år indvies digterrute om Martin A. Hansen. Udtryk for ønske om at kombinere fysiske oplevelser med kultur, mener eksperter

I Skive har man skabt en såkaldt Tarok-rute, som beskrevet i avisen i går, i kølvandet på den danske film "Tarok - grib drømmen mens du kan", der har premiere i næste uge. Arkivbillede. Landskab. I baggrunden anes Skive. -
I Skive har man skabt en såkaldt Tarok-rute, som beskrevet i avisen i går, i kølvandet på den danske film "Tarok - grib drømmen mens du kan", der har premiere i næste uge. Arkivbillede. Landskab. I baggrunden anes Skive. -. Foto: Steen Agger Denmark.

Vi efterspørger i stigende grad at kunne kombinere kulturelle og åndelige oplevelser med det at færdes i naturen. Pilgrimsvandringer på Caminoen i Spanien eller på den jyske hærvej har i mange år tiltrukket sig stor opmærksomhed, men nu begynder der også at dukke andre former for kulturelle vandre- og cykelruter op.

I Skive har man skabt en såkaldt Tarok-rute, som beskrevet i avisen i går, i kølvandet på den danske film Tarok grib drømmen mens du kan, der har premiere i næste uge. Her kan man ved selvsyn opleve de steder, hvor filmen er optaget, og man kan via skilte og smartphones få yderligere oplysninger eller klip fra filmen.

LÆS OGSÅ: Til ophørsudsalg hos boghandleren

Et endnu mere ambitiøst kulturruteprojekt er på vej på Stevns, hvor Landsforeningen Martin A. Hansen næste år indvier ruten Digter og landskab, som de kalder Danmarks første digterrute. Seks lokaliteter i og omkring Strøby vil blive forsynet med bænke og opsatte plancher, der via citater fører vandreren eller cyklisten ind i Martin A. Hansens forfatterskab. Også her bliver den nyeste teknologi taget i brug, idet man via sin mobiltelefon kan finde yderligere citater fra forfatterskabet samt høre eksempler på Martin A. Hansens egne kommentarer til de steder, hvor hans fiktive for-tællinger udspiller sig

Vi håber, at Martin A. Hansen-læsere vil få en ekstra dimension til deres læseoplevelse, og samtidig vil vi gerne give alle dem, der aldrig har hørt om ham, en ny og anderledes mulighed for at lære ham at kende, siger Hans-Ole Hansen, der er næstformand i Landsforeningen Martin A. Hansen.

Han var selv for nogle år siden med til at skabe den såkaldte 1864-rute i Sønderborg Kommune og mener, at der opstår en særlig magi, når man fysisk er til stede der, hvor historiske og litterære begivenheder har udspillet sig.

Det er en mere samlet oplevelse, når man på én gang intellektuelt danner sig indre billeder og sanser noget fysisk, siger Hans-Ole Hansen, der glæder sig til at indvie Digter og landskab den 20. august 2014.

Det er professor i litteratur på Syddansk Universitet Anne-Marie Mai enig i. Hun er forfatter til det store litteraturhistoriske værk Hvor litteraturen finder sted og mener, at det fysiske landskab åbner litteraturen på nye måder.

Det giver en særlig autenticitet og aura, når man fysisk forbinder kunsten med det landskab, som den udspringer af. Det er en måde at bringe sin sansende krop og sin bevidsthed sammen på. Det at sidde eller stå et sted og tænke, at det, jeg oplever her, er omsat til et kunstnerisk udtryk, gør noget særligt ved os, siger hun og tilføjer:

Det kan være en måde at færdes i naturen på, hvor vi ikke nødvendigvis skal have pulsen op, men måske derimod opleve en indre ro.

Marie Vejrup Nielsen, der er religionsforsker ved Aarhus Universtiet, bekræfter, at der er en stigende interesse blandt danskerne for kulturelle oplevelser, der kræver fysisk mobilitet. Hun mener i modsætning til Anne-Marie Mai dog også, at det handler om at få motion.

I alle religioner har der til alle tider været eksempler på, at man går steder hen for at opsøge noget åndeligt og meningsfuldt. Men når vi i stigende grad interesserer os for at forene det kulturelle og åndelige med naturen i dag, handler det først og fremmest om, at kulturlivet tilpasser sig en vedtaget norm om, at det er sundt at bevæge sig. Vi taler om en sund sjæl i et sundt legeme, for det er ikke godt at blive klogere, hvis vi ikke samtidig bliver sundere, siger hun.

Marie Vejrup Nielsen arrangerer selv hvert år vandringer under titlen Religionernes Aarhus, og der er altid stor tilslutning.