Kulturen skal ikke længere spare

De forhadte toprocentsbesparelser på statslige kulturinstitutioner afskaffes med næste års finanslov, men kun takket være regeringens støttepartier

Danmarks Underholdningsorkester (billedet) var sammen med resten af det danske kulturliv glade, efter finansloven 2020 sløjfer de årlige besparelser på to procent. Arkivfoto.
Danmarks Underholdningsorkester (billedet) var sammen med resten af det danske kulturliv glade, efter finansloven 2020 sløjfer de årlige besparelser på to procent. Arkivfoto. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix.

”Vi kan ikke få hænderne (og instrumenterne) ned af ren begejstring.”

Sådan skrev Danmarks Underholdningsorkester tirsdag på Facebook, da det blev officielt, at regeringen og dets støttepartier med finansloven for 2020 afskaffer det omdiskuterede omprioriteringsbidrag, også kaldet grønthøsteren. Underholdningsorkesteret havde god grund til at juble med en ekstrabevilling på otte millioner i 2020, men stemningen hos de statsligt støttede kulturinstitutioner, herunder teatre, museer og orkestre var generelt god at dømme på reaktioner på de sociale medier.

”Dejligt at grønthøsteren fik ret til tidlig pension. Stor ros til De Radikale, Enhedslisten, Alternativet, SF for at kæmpe kunsten og kulturens kamp i FL20-forhandlingerne og til S-regeringen for at lytte,” lød det på Twitter fra direktør for brancheforeningen Dansk Teater, Louise Stenstrup.

Kulturinstitutionerne har været igennem lidt af en økonomisk gyser, siden VLAK-regeringen i 2015 besluttede at skære to procent årligt på de statslige kulturinstitutioners budget. Og selvom en rød regering havde fået mange til at håbe på en tilbagerulning af dén kulturpolitik, så fortsatte gyseren efter valget i juni og helt frem til mandag aften, da finansloven 2020 blev præsenteret.

Før valget sagde den daværende socialdemokratiske kulturordfører Mogens Jensen, at partiet ville afskaffe omprioriteringsbidraget på kulturområdet, hvis det kom til magten. Men i stedet for Mogens Jensen blev det som bekendt Joy Mogensen (S), der fik kulturministerposten, og hun trak i manges øjne Mogens Jensens løfte tilbage, da hun sagde, at hun ikke kunne love, at omprioriteringsbidraget ville blive afskaffet.

Når det nu alligevel er sket, så er det de andre partier i rød blok, kulturlivet skal takke, ikke Socialdemokratiet, siger Louise Ejgod Hansen, lektor i kulturpolitik ved institut for kommunikation og kultur, Aarhus Universitet.

”I regeringens finanslovsforslag var der ikke lagt op til at afskaffe omprioriteringsbidraget, så det har været en del af forhandlingerne. De andre partier i rød blok har skullet presse på for at få sagt at det var vigtigt. Det, der politisk set har været signaler om fra Mette Frederiksen, helt tilbage til åbningstalen, har været velfærdsløft. Løft af børneområdet og psykiatrien og penge til det grønne område. Kultur har ikke været regeringens største prioritet,” siger hun.

Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) mener ikke, at det er en hemmelighed, at det i høj grad er takket være støttepartierne, at omprioriteringsbidraget nu fjernes.

”Derfor har jeg også brugt mine kræfter på at rose patierne, som vi har været i forlig med. For det er i sandhed dem, der har bragt os i mål med det her,” siger Rasmus Prehn, der dog ikke er enig i, at kulturområdet og ikke mindst afskaffelsen af omprioriteringsbidraget ikke har været en høj prioritet hos Socialdemokratiet.

”Det har været et mål og ønske fra Socialdemokratiet fra starten at droppe de grønthøsterbesparelser, som den tidligere regering indførte for fire år siden, og derfor synes vi også, at det er kollosalt positivt at vi kan afskaffe omprioriteringsbidraget på kulturområdet. Men vi har også sagt, at det godt kunne være, at vi kom i en situation, hvor vi ikke kan afskaffe det over hele linjen i første hug, når der nu også har været et kæmpe pres på at få lavet minimumsnormeringer og bedre folkeskole og sundhed. Så vi lagde et forsigtigt og konservativt bud frem, der efterlod lidt rum til forhandlinger,” siger han.

Flere politikere fra rød blok dansede da også på grønthøsterens grav tirsdag: ”Det forhadte omprioriteringsbidrag på kultur er nu historie. Flot!”, skrev Enhedslistens Søren Søndergaard på Twitter.

Ud over aflysningen af omprioriteringsbidraget vil der med den nye finanslov blive givet to millioner ekstra årligt til landsdelsorkestret Copenhagen Phil, og det kan der ligge et vigtigt politisk signal i, vurderer Louise Ejgod Hansen.

”Det er en klar tilbagerulning af en kulturpolitisk prioritering fra den foregående regering. Omprioriteringsbidraget på lige præcis symfoniorkesterområdet er gået særligt hårdt ud over Copenhagen Phil, fordi det var vigtigt for Dansk Folkeparti, at de penge, der blev givet til kulturen, faldt uden for hovedstaden,” siger Louise Ejgod Hansen.