Prøv avisen

Kulturminister kritiserer DR og TV 2

DR og TV 2 må ikke blive så fokuserede på seertal, at de glemmer public service-forpligtelsen, lyder det fra kulturminister Per Stig Møller (K) Foto: Leif Tuxen.

De to statslige tv-kanaler, DR og TV 2, må ikke bliver så bange for lave seertal, at de ikke tør bringe det, der var meningen med public service, lyder det fra den nyudnævnte kulturminister, Per Stig Møller (K)

Nyhedsdækningen på de to danske public service-kanaler, DR1 og Tv 2, er ikke god nok. Det mener Danmarks nye kulturminister, den konservative Per Stig Møller, der selv har en fortid som programchef i den daværende monopolkanal DR.

– Jeg synes ikke, at nyhedsudsendelserne er up to the point (holder niveauet, red.), som man siger på nudansk. Der var en dag, hvor seks rockere var gået fra Bandidos til Hells Angels, seks mennesker i Aalborg. Det var hovednyheden, som fik 7-8-10 minutter, mens verden brænder. Og der tænkte jeg: Hvad er det dog for et land, hvor hovednyheden er, at seks mennesker er gået fra Bandidos til Hells Angels?

– Dér mener jeg, at man er ude i det absurde. Og dér svigter man tanken om at prioritere efter væsentlighedskriterier. For det er ikke væsentligt. Nu er det jo ikke min opgave at redigere TV-Avisen, men dér var dannelsesniveauet for lavt, siger Per Stig Møller og tilføjer:

– De skal jo ikke lave dannelsesprogrammer, som man lavede dem i 1960?erne. Men de må jo stadigvæk være i stand til at udvikle metoderne, og jeg synes stadigvæk, at en dannelsesopgave må være at bringe viden og oplysning ud til befolkningen, og der synes jeg personligt ikke, at hovedstationerne er gode nok.

– Det er vigtigt, at de ikke bliver så bange for lave seertal, at de overhovedet ikke tør bringe det, der var meningen med public service. For politikerne må bare acceptere, at nogle programmer ikke har så høje seertal, men de er vigtige som public service, siger kulturministeren, der blev udnævnt i tirsdags.

Kristeligt Dagblad har bedt DR's nyhedschef, Ulrik Haagerup, om en kommentar til Per Stig Møllers kritik, men han har afslået. Mikkel Hertz, souschef på TV2 Nyhederne, synes til gengæld, at kritikken rammer over målet.

– Nu var det ikke os, der lavede den tophistorie om nogle rockere, der skiftede rygmærke (det var DR, red.). Men vi har selv en løbende efterkritik efter vores udsendelser hver dag. Og der er da dage, hvor vi tager os selv i, at det bliver for kulørt. Men jeg erindrer ikke et eneste redaktionsmøde på TV 2 Nyhederne, hvor vi har ladet seertal veje tungere end væsentlighed, siger Mikkel Hertz.

ohrstrom@kristeligt-dagblad.dk