Kulturminister om truet Blixenmuseum: Vi kan ikke bare stå og se på

Karen Blixen Museet i Rungsted har opbrugt arven fra Karen Blixen om to år og er alvorligt truet på eksistensen. Kulturministeren vil finde en løsning

Kulturminister Mette Bock (LA) siger til Kristeligt Dagblad, at hun har stor respekt for den måde, museet hidtil har været drevet, men at regeringen nu vil arbejde for at holde Karen Blixen Museet i live.
Kulturminister Mette Bock (LA) siger til Kristeligt Dagblad, at hun har stor respekt for den måde, museet hidtil har været drevet, men at regeringen nu vil arbejde for at holde Karen Blixen Museet i live. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det var her, hun blev født og siden vendte tilbage til efter sit afrikanske eventyr. Her hun inviterede unge litterater som Thorkild Bjørnvig og Aage Henriksen til dybe samtaler og fornemme middage. Og det var her hun endte sine dage, svækket og syg af syfilis.

Rungstedlund i Nordsjælland er Karen Blixens sted. De hvidkalkede bygninger og den fine have er i dag ramme om Karen Blixen Museet og en række mindestuer for forfatteren. Men det privatdrevne museum er truet på eksistensen, for Karen Blixens formue, der har dækket museets løbende driftsunderskud, er ved at være brugt op, lød det i dag fra museets bestyrelsesformand i flere medier.

Men det kan ikke være rigtigt, mener kulturministeren. ”Nej, Blixen-museet skal ikke lukke. Vi må finde en løsning!”, skrev Mette Bock (LA) på sin Facebook-side.

Til Kristeligt Dagblad siger Mette Bock, at hun har stor respekt for den måde, museet hidtil har været drevet, men at regeringen nu vil arbejde for at holde Karen Blixen Museet i live.

”Museet har national betydning, og forfatterskabet er et af de vigtigste i dansk litteratur overhovedet. Rammerne på Rungstedlund har været fantastiske for fortællingen om Blixen og forfatterskabet. Jeg har stor respekt for den måde, det har kørt som privatdrevet museum, baseret på arven. Men når det fundament nu er brugt op, må vi i en samtale med museet finde ud af, hvilke veje man så kan gå. Vi kan ikke bare stå og se på,” siger hun.

”Vi har som regering ingen interesse i, at det lukker og jeg lover, vi finder en løsning.”

Mette Abildgaard, der er gruppeformand i Det Konservative Folkeparti, har i Frederiksborg Amts Avis foreslået ministeren, at Karen Blixen Museet fremover støttes med 2-3 millioner årligt på finansloven.

Det er en vej at gå, siger ministeren.

”Men det er vigtigt, at vi taler med museet om, hvad de selv ønsker sig. Det ville medføre en række krav til museet og det er slet ikke sikkert, man ønsker det.”

Er der noget museet for dig at se kunne gøre bedre?

”Jeg vil tale med bestyrelsen, før jeg vurderer noget som helst.”

Museet har eksisteret som privatdrevet museum siden 1991 og ledes til daglig af direktør, mag.art. og cand.mag. Catherine Lefebvre. Ind i museets økonomi går også pengene fra salg af værker af Karen Blixen, men bogsalget har været vigende de seneste år, og det er helt slut med den indtægt i 2032, da ophavsretten bortfalder i 70-året for en kunstners død. Museet har cirka 35.000 besøgende årligt.

I runde tal koster det knap seks millioner årligt at drive museet, men der kommer kun tre millioner ind i indtægter: I runde tal drejer det sig om en million kroner fra bogsalg og to millioner kroner fra museumsgæster og øvrige indtægter, siger bestyrelsesformand Michael Bjørn Nellemann.

”Der mangler altså omtrent tre millioner i indtægter. Vi har et underskud, og i Karen Blixens ånd og ifølge hendes testamente, så har vi tæret på hendes arv for at videreføre museet. Det er tæt på at være en naturlov, at pengene løber ud på et tidspunkt. Det med bogsalget er egentlig ikke det, der vælter læsset, vi får en lille million ind nu, og da Meryl Streep og Robert Redford var på deres højeste (hovedrolleindehavere i filmen ’Mit Afrika’ om Karen Blixen, red.) var det måske lidt mere. Vores reelle problem er, at formuen, som i virkeligheden har drevet museet siden 1991, løber tør nu.”

Men er det også en naturlov, at der mangler så mange indtægter, for at det løber rundt?

”Jeg er relativt ny som bestyrelsesformand. Det er for mig at se et stramt drevet museum uden nogen form for ekstravagance. Vi står med en fin bygning fra 1600-tallet, som skal holdes ved lige og det kræver sit. Derudover er der 16 hektar, som skal passes og plejes. Vi har 35.000 besøgende, og det kan godt være, hvis vi virkelig har held i sprøjten, at vi kunne få lidt flere. Men der er også grænser for, hvad huset kan rumme. V i har tænkt meget over, om der var uindfriede potentialer et sted. Men det synes vi ikke, der er,” siger Michael Bjørn Nellemann.

Om kulturministerens udmelding siger han:

”Jeg er glad for at høre det, men tager ikke noget for givet. Der er ikke ret længe til, vi står med problemet, og jeg er glad for det tages alvorligt, men er først rolig, når der er en aftale.”