Kulturminister støtter unge kunsttalenter

Unge kunsttalenter i landets lokalmiljøer skal styrkes. Derfor lancerer kulturminister Mette Bock en ny talentindsats på mandag.

Kulturminister Mette Bock (LA) lancerer ny talentindsats på Esbjerg Kulturskole mandag. Det skal komme især unge kunsttalenter til gode i landets lokalmiljøer.
Kulturminister Mette Bock (LA) lancerer ny talentindsats på Esbjerg Kulturskole mandag. Det skal komme især unge kunsttalenter til gode i landets lokalmiljøer. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Kulturminister Mette Bock (LA) lancerer mandag den 16. april en ny indsats til at støtte unge kunsttalenter i landets lokalmiljøer.

Initiativet kommer i kølvandet på finanslovforhandlingerne for 2018, hvor regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om at afsætte 74 millioner kroner til en række nye kulturelle initiativer.

Hvorfor er der behov for specielt en talentindsats?

- Der er en stigende efterspørgsel på kunst og kultur de seneste år, og det skal vi også kunne imødekomme ved at uddanne flere talenter. Vi skal også sikre, at de rent faktisk kan leve af det efterfølgende til glæde og gavn for hele samfundet.

- Der er rigtig meget viden på området, men nu trænger vil til at få det konkretiseret og givet muligheden for, at man kan eksperimentere og gøre tingene på en anden måde end før.

Hvad er en talentindsats, og hvad anses som kunst?

- Talentindsatsen handler om at opdage de helt unge talenter, give dem bedre udviklingsmuligheder og få dem på et kunstnerisk uddannelsesspor. Det handler om alle kunstarter- det er ikke kun musik, men kan også være litteratur, scenekunst, billedkunst, arkitektur og film.

Hvordan skal talentudvikling gribes an?

- Det vigtigste er, at det er lokalt forankret, for talent skal spottes dér, hvor de unge er.

- Derfor bliver der tilført 8,5 millioner kroner i 2018 til denne indsats, som skal styrke de lokale talentmiljøer. Desuden er 4 millioner kroner øremærket til karriereprogrammer, når talenterne er kommet længere i forløbet.

- Det laver ikke en revolution, men det kan give os de erfaringer, så vi kan komme til at arbejde mere målrettet og systematisk med talentudvikling.

Hvorfor er det vigtigt, at der handles fra politisk side - kan branchen ikke selv?

- Det er en form for fødselshjælp. Det er min tilgang til, hvad statens opgave er. Staten skal ikke drive det, men hvis vi kan være med til at puffe nogle ting i gang, gøre os nogle erfaringer, og det herefter kan stå på egne ben, så er det en rigtig god måde at bruge den statslige støtte på.

Hvordan vil denne indsats hjælpe kommunerne til at løfte opgaven og prioritere talentudvikling?

- Talentindsatsen skal fungere som inspiration og en gulerod for kommunerne, så de begynder at prioritere talentudvikling. Med talentindsatsen får de mulighederne og et puf.

- 8,5 millioner er ikke nok til at bygge noget helt nyt op i 98 kommuner, så det handler om at afprøve nye muligheder ved at tage afsæt i det gamle. Det har vi nogle forskellige greb og indsatser til, som vil blive afsløret på mandag. Det vigtigste er dog, at det er lokalt forankret.

/ritzau/