Kulturminister: Teatre skal støttes anderledes

Kulturminister Mette Bock (LA) lægger op til en reform af støttesystemet for de danske teatre. I dag samles landets scenekunstfolk til konference i Odense

Kulturminister: Teatre skal støttes anderledes

Det går godt, faktisk rigtig godt for de statsstøttede danske teatre.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at teatrene over de seneste to år samlet har øget deres omsætning med hele 20 procent. Og det er heldigt, for den statslige støtte til landets kulturinstitutioner kommer ikke til at vokse de kommende år, har kulturminister Mette Bock (LA) meddelt ved flere lejligheder.

På museumsområdet har ministeren afviklet konferencer, paneldebatter og andre initiativer, der skal få institutionerne selv til at tænke ”ud af boksen”, og i januar mødtes 300 museumsfolk fra hele landet til en stor konference om ”Fremtidens museer”. I dag, mandag, løber så en lignende konference på scenekunstområdet af stablen i Odense under overskriften ”Fremtidens scenekunst”.

Målet er ifølge kulturministeren ikke blot at forandre for forandringens skyld, men at se på, hvor teatrene selv oplever problemer.

”Jeg vil godt slå fast, at landskabet af teatre i Danmark er velfungerende. Vi har teatre over hele landet, og der er ikke noget i vejen med den grundlæggende struktur, men vi bliver nødt til at se på, om rammerne for støtte er tidssvarende,” siger Mette Bock.

Eksempelvis mener kulturministeren, at det er et problem, at mindre teatre i storbyerne har sværere vilkår for at turnere med succesfulde opsætninger i hele landet end eksempelvis Det Kongelige Teater har.

”Støttestrukturen er sine steder bureaukratisk og kompliceret, og det skal vi have set på. Vi har mange kategorier af teatre, som det kan være svært for borgerne at gennemskue – for dem er det ikke afgørende, om det er Nationalscenen, der har sat et stykke op eller et lille teater. Det afgørende er den store kulturoplevelse.”

En række høringsforslag er allerede indkommet til ministeren, og de 300 tilmeldte aktører på scenekunstområdet vil til konferencen få lejlighed til debat i plenum, fremgår det af programmet.

”Lige nu er der en spændende debat om flere ting, blandt andet vilkårene for ny dansk dramatik. Her mener jeg, det er vigtigt, at vi støtter op om nybrud og nye store fortællinger, men vi skal selvfølgelig ikke styre, blot understøtte udviklingen,” siger Mette Bock.