Kulturminister: Vi har aldrig lovet at standse besparelser

Socialdemokratisk kulturpolitik handler om at få kulturen bredere ud. Det siger kulturminister Joy Mogensen (S), som i øvrigt mener, at hendes tidligere gruppeformand blev misforstået, da han sagde, at den snævre kultur bliver prioriteret for højt i Danmark

Joy Mogensen (S) er den første socialdemokratiske kulturminister siden Jytte Hilden, der fratrådte i 1996.
Joy Mogensen (S) er den første socialdemokratiske kulturminister siden Jytte Hilden, der fratrådte i 1996. Foto: Julie Meldhede Kristensen.

Der er nok at se til for den socialdemokratiske kirke- og kulturminister Joy Mogensen, som for første gang som minister er til Kulturmødet Mors. Udover at deltage i en håndfuld arrangementer i det officielle program er den højgravide minister en ombejlet kvinde blandt medier og deltagere ved årets kulturmøde, der finder sted i Nykøbing Mors.

Hun blev ikke mindre ombejlet af, at det forleden kom frem på et lukket møde, at hun ikke kunne love, at man vil standse krav om besparelser for offentlige kulturinstitutioner. Daværende kulturordfører Mogens Jensen (S) havde ellers forud for valget sagt, at partiet gerne ville være med til fra 2020 at fjerne det såkaldte omprioriteringsbidrag, der forpligter offentlige kulturinstitutioner på at spare to procent årligt. Men det var ikke et løfte, mener Joy Mogensen.

Kulturminister Joy Mogensen (S) var en ombejlet kvinde blandt medier og deltagere ved Kulturmødet.
Kulturminister Joy Mogensen (S) var en ombejlet kvinde blandt medier og deltagere ved Kulturmødet. Foto: Julie Meldhede Kristensen

”Nu har jeg læst mange Mogens Jensen-citater de sidste dage, og jeg kan ikke se, at han skulle have lovet noget. Jeg er stolt af at være med i en regering, der taler for at pege Danmark i en bestemt retning frem for at give meget konkrete løfter. Jeg læser Mogens Jensens udtalelser sådan, at vi ønsker at få fjernet disse krav om besparelser i fremtiden. Jeg ser det ikke som et løfte om her og nu,” siger hun til Kristeligt Dagblad ved årets Kulturmødet Mors.

Joy Mogensen er den første socialdemokratiske kulturminister siden Jytte Hilden, der fratrådte i 1996. Det vil kunne mærkes, mener ministeren, der ser socialdemokratisk kulturpolitik, som noget, der skal prioritere tilgængeligheden for alle til kulturtilbuddene.

”Kernen i den socialdemokratiske kulturpolitik er at sikre, at kultur er tilgængelig for alle og en væsentlig del af menneskers liv, som Julius Bomholt (landets første kulturminister, red.) mente. Det handler om at gøre kultur til en større del af folks hverdag,” siger hun.

Dine liberale forgængere på posten var vel også optaget af at gøre kultur til en del af folks hverdag. Hvad er det særligt socialdemokratiske ved det?

”Medieforliget er et område, hvor vi bestemt var uenige med den tidligere regering. Det vil vi arbejde videre med. Jeg oplever også, at nogle borgerlige har tendens til at tænke kultur ind i en operationel tankegang – altså at kulturen skal kunne give et afkast økonomisk for eksempel. Jeg er mere optaget af det skabende aspekt af kulturen. Og for Socialdemokratiet er vi optaget af, at dannelse ikke kun er en intellektuel øvelse, men også noget mere håndgribeligt.”

"I min verden går vi en tid i møde, hvor vi går tættere sammen i bussen for at sikre os, at alle dele af kulturlivet overlever," sagde kulturministeren, der for første gang deltog i Kulturmødet Mors i dag.
"I min verden går vi en tid i møde, hvor vi går tættere sammen i bussen for at sikre os, at alle dele af kulturlivet overlever," sagde kulturministeren, der for første gang deltog i Kulturmødet Mors i dag. Foto: Julie Meldhede Kristensen

Forhenværende socialdemokratisk gruppeformand Henrik Sass Larsen har tidligere sagt, at kulturstøtten er skævvredet til fordel for det, han kalder den snævre kultur som for eksempel Det Kongelige Teater og bibliotekerne. Er du enig med ham i, at man bør prioritere den mere bedre folkelige kultur højere?

”Jeg synes, at Henrik Sass Larsen på mange ledder og kanter er blevet misforstået. Jeg læser hans udtalelse sådan, at han mener, at det er problematisk, at en stor del af befolkningen ikke bruger den mere snævre kultur. Det er jeg enig i.”

Men synes du, at man skal flytte penge fra de snævre kulturinstitutioner til de mere folkelige som for eksempel sportsforeninger?

”Jeg synes, det er meget sjovt, at man altid vil tale om at omfordele og nedprioritere. I min verden går vi en tid i møde, hvor vi går tættere sammen i bussen for at sikre os, at alle dele af kulturlivet overlever. Vi skal sikre, at både det folkelige og det snævre kommer bredest ud til danskerne. Sådan forstår jeg Henrik Sass Larsen, og det er i mine øjne klassisk socialdemokratisk kulturpolitik.

Andre mener, at I måske ikke er så ambitiøse på kulturens vegne i og med, at kulturen ikke bliver nævnt med et ord i det forståelsespapir, regeringen har formuleret. Det vidner vel om, at det ikke rangerer højt for jer?

”Sådan kan man ikke sige det. Forsvarspolitik bliver helle ikke nævnt med et ord i det forståelsespapir, og det vil ingen påstå, at vi ikke tager alvorligt. Både kultur- og forsvarspolitikken er vigtige. Forsvarspolitikken som det rent fysiske forsvar for Danmark og kulturpolitikken, som et forsvar for vores identitet.”