Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Reportage

Kulturmødet åbnede med hilsen til Donald Trump

Kulturmødet Mors, der blev åbnet foran et stort publikum i går, har fundet sted hvert år siden 2013. Sidste år deltog flere end 24.000. Foto: Julie Meldhede Kristensen

Lokale morsingboer mødte folketingspolitikere, forfattere og kunstnere, da kulturminister Joy Mogensen (S) i går åbnede Kulturmødet Mors. Over 550 arrangementer om kultur finder i disse dage sted i Nykøbing Mors

Elefanten i rummet blev ikke ignoreret, da kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) holdt sin åbningstale på den store scene på Kulturmødet Mors, der begyndte i går. Kulturmødet finder sted for syvende gang og bliver ofte åbnet med bevingede ord om kulturens vigtighed og ambitioner på kulturens vegne.

Men få dage før årets udgave af kulturfestivalen på Limfjordsøen Mors kom en dårlig nyhed for kulturlivet. Før valget var man blevet stillet i udsigt, at årlige besparelseskrav for offentlige kulturinstitutioner skulle indstilles. Det var dog at tage munden for fuld, kom det forleden frem, at Joy Mogensen havde sagt på et lukket møde. Derfor måtte hun krydre de bevingede ord i åbningstalen med dårligt nyt:

”Jeg ville gerne love jer, at det er slut med de hårde tider, og at I kan tage det roligt. Men det kan jeg ikke, og det er ikke mit mål. Finansministeren sidder nu i sit ansigts sved og prøver på at få alle tallene til at gå op. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg og regeringen ønsker omprioriteringsbidraget (krav om årlige besparelser, red.) hen, hvor peberet gror. Men vi skal undersøge og sikre os, at pengene kommer bedst til gavn for flertallet,” sagde hun i talen.

Der var helt fyldt med mennesker på gruspladsen ved den store scene, da åbningsarrangementet gik i gang. En teenagepige i dunjakke stod blandt nogle højskoleelever og drak en rød alkoholsodavand af mærket Bacardi Breezer.

Et par meter ved siden af hende sad en ældre kvinde på sin rollator og kiggede i det sangblad, hun havde fået udleveret. Der var frivillige mænd i arbejdstøj, mænd i tweed-jakkesæt og kvinder med tørklæder blandt det mangfoldige publikum, der havde fundet en plads.

Flere var kommet langvejsfra, og det gjaldt blandt andre en gruppe drenge fra Silkeborg Produktionshøjskole. De var kommet i god tid forud for åbningen og sad sammen på nogle bænke.

”Vi er kommet for at få inspiration,” sagde en af de fåmælte drenge, der mere specifikt var kommet for at få inspiration til Folkemødet i Silkeborg næste måned, hvor de skal medvirke som frivillige.

”Jeg er fra skolens medielinje og skal nok lave noget med foto til folkemødet. Jeg tror, at jeg tager ned for at se en fotoudstilling om Syrien i dag,” sagde han.

Der er mange andre tilbud i disse dage i Nykøbing Mors, hvor de fleste af byens gader præges af de mange kulturmødebesøgende. Man kan deltage i koncerter, foredrag og debatter, ligesom mange private hjem er åbne for publikum.

Folkekirken er også repræsenteret i form af den såkaldte kirkebus fra Morsø Provsti, der i år er en container. Nogle europaller fungerer som en trappe op til containeren, hvor de besøgende kan sidde på klapstole og se kunst på væggene. Masser af frivillige har igen i år været med til at strikke programmet sammen for kirkebussen, hvor der også er stillerum og kaffe på kanden. Her kan gæsterne også tage til arrangementer som panelsamtale om kirken og kunsten med biskop over Aalborg Stift, Henning Toft Bro. I aften kommer salmedigteren Lisbeth Smedegaard Andersen til et arrangement om billedsprog i nye salmer.

Også Grundtvigsk Forum er til stede med et telt og et program med en lang række debatter og fællessang med blandt andre formand for Folketingets Kulturudvalg, Bertel Haarder (V). Forlag, højskoler og biblioteker har også stande på kulturmødets område.

Et lummert gråvejr havde tiltrukket hvepse, der irriterede publikum foran scenen ved åbningsarrangementet. I den store mængde kunne man ofte se foldede sangark ryge i vejret for at vifte insekterne væk. På sangarket var blandt andet Erik Bertelsens ”Blæsten går frisk over Limfjordens vande”, der synges hvert år. Den blev præsenteret af moderatoren, journalist Clement Kjersgaard.

”På disse kanter kender I kun én nationalsang, og den synger vi nu,” sagde han.

”Den kan vi da udenad,” sagde en kvinde til en gruppe bagerst i forsamlingen, inden Nykøbing Mors’ håndværkerkor begyndte at synge fra scenen.

Hans Ejnar Bertelsen (V), der er borgmester i Nykøbing Mors kommune, kunne efterfølgende byde velkommen. Ud over at være borgmester, er han formand for Kulturmødet Mors.

”Vi er nu samlet for syvende gang til dette arrangement, der i år har fået sloganet ’Culture Matters’. Med dette hovedtema vil vi bringe den påstand, at kulturen betyder noget. Ikke bare her på Mors, men i hele landet. Ikke bare i disse 48 timer til kulturmødet, men hver dag i familielivet, i foreningslivet og ikke mindst i det politiske liv,” sagde han og kom til sidst med en aktuel vittighed.

”Nu har I måske bemærket, at Mors er en ø. Jeg skal gøre det klart, at Mors ikke er til salg overhovedet,” sagde han med henvisning til USA’s præsident Donald Trumps ønske om at købe Grønland.

Den gik rent hjem hos publikum, der gav ham en stor klapsalve. Også moderatoren Clement Kjersgaard havde en stikpille til Donald Trump.

”Skal vi sælge hele Danmark, før fjorden sluger Mors? Nej, ikke alt er til salg. Vi er os selv bekendt, så tag flere sure rønnebær, Hr. Præsident,” sagde han i talen, der handlede om, at frygten er vendt tilbage i form af blandt andet klimakrisen.

”Hvem har tid til kultur, når verden brænder sammen, kan man spørge. Svaret må være, at vi skal gå til verdens problemer med fantasi. Med fantasien i form af kulturen kan man se for sig, hvad tingene kan blive til i stedet for, hvordan tingene er. Man kan vise, hvad man tror, og hvad man vil med verden. Vi har ikke nok i os selv, og derfor er vi sat her på Jorden og på denne lille ø i fjorden.”

På en bænk ved siden af hovedscenen sad også Connie Wissing Larsen fra Thisted, som er med for tredje gang. Hun er fysioterapeut og leder af Gigtforeningens Oplysningskreds i Thisted og deltager selv i flere debatter og arrangementer om krop og bevægelse.

”Vi kan se på bare tre år, at det er vokset rigtigt meget. Det har været godt alle år, og der er altid så mange spændende debatter og foredrag,” sagde hun kort inden åbningsarrangementet.

Hele åbningen sluttede med fællessangen ”I Danmark er jeg født”, hvorefter gæsterne gik ud på pladsen, hvor der i løbet af hele kulturmødet vil være 550 arrangementer.

Åbningsarrangementet blev holdt på den store scene, hvor blandt andre kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) og Håndværkerkoret fra Nykøbing Mors medvirkede.
Morsø Provsti er til stede på Kulturmødet Mors med den såkaldte kirkebus. Her vil der over de næste dage være flere arrangementer om blandt andet kirkekunst og salmer.
En gruppe drenge fra Silkeborg Produktionshøjskole var i går på Kulturmødet Mors for at få inspiration. De skal være med til at stå for et lignende folkemøde i Silkeborg næste måned. Foto: Julie Meldhede Kristensen