Kulturredaktør: Efter 20 år med Bob Dylan-koncerter ser man hans værk i nyt lys

Bob Dylan har været forbi Danmark og Nordtyskland. I Flensborg søndag aften satte han gang i tankerne om, hvornår den tilsyneladende evige turné, han er på, slutter

Mobiltelefoner og fotografering er forbudt under Bob Dylans koncerter. Her ser man ham ved en tidligere koncert i oktober 2016 under musikfestivalen Desert Trip i Californien, USA.
Mobiltelefoner og fotografering er forbudt under Bob Dylans koncerter. Her ser man ham ved en tidligere koncert i oktober 2016 under musikfestivalen Desert Trip i Californien, USA. . Foto: Creative Commons Attribution 2.0 via Wikimedia Commons.

Bob Dylans buskaravane er parkeret ved bagindgangen til Flensborgs sportsarena. Den er ankommet fra København og fortsætter videre til en række mindre nordtyske byer efter aftenens koncert. En ny runde af Dylans uendelige turné er i gang. Han har annonceret, at denne del af turnéen slutter i 2024. Den har været i gang siden midten af 1990'erne, hvor den amerikanske sangskriver var inde i en elendig periode på sine studiealbums. Men på scenerne rundt om i verden strålede han. 

Nu er han her, den første søndag aften i oktober i Flensborg, og snakken inden koncerten går naturligt på, om det er sidste gang, han er på disse breddegrader. Vi er mange danskere til koncerten, og blandt de kendte ansigter, man altid møder på turnéen, er meningerne delte. Jeg tror, at det er sidste gang. Andre mener, at det er noget snak. Dylan bliver ved så længe, han synes, det stadig er sjovt. Og hvorfor skulle han ikke også det? Han har altid gjort, hvad der passede ham, og aldrig givet publikum det, vi forventer. Derfor møder vi op igen og igen. For næsten nøjagtig 20 år siden var jeg til min første Dylan-koncert. Siden er det blevet til 12-13 stykker, de flyder en anelse sammen med det øvrige liv, så jeg bliver altid lidt tavs, når andre inden koncerterne snakker om, om det var koncerten i Den Grå Hal på Christiania i København, i Den Fynske Landsby i Odense eller måske på Tangkrogen i Aarhus, der er hans bedste på dansk jord. Eller måske den første aften af de to i Operaen i København?