Kunst inspireret af Camus

Albert Camus har påvirket en lang række moderne kunstnere

Der er spor af Albert Camus' filosofi i DR's tv-serie "Broen", The Cures tekster og Woody Allens film. -
Der er spor af Albert Camus' filosofi i DR's tv-serie "Broen", The Cures tekster og Woody Allens film. -. Foto: Jeppe Bjoern Vejloe Denmark.

Den amerikanske forfatter, skuespiller og ikke mindst filminstruktør Woody Allen bliver i filmverdenen kaldt Camus med humor.

For hans eksistentielle film blotlægger ofte mange af de samme spørgsmål, som Camus tog op.

Ofte har Woody Allen sig selv i hovedrollen som en intellektuel hypokonder, der mener at have gennemskuet, at livet er absurd, men alligevel ikke har modet til at begå selvmord, før livet alligevel når at forbløffe ham med nye gaver og spørgsmål at undersøge.

LÆS OGSÅ: Meningsløshedens forfatter fylder 100 år

Den franske internationale bestsellerroman Pindsvinets elegance af Muriel Barbery, der også er filmatiseret under titlen Pindsvinet , er dybt inspireret af Camus.

Historien følger dels en belæst portnerske og en kvik overbo på 12 år, der har besluttet sig for at tage sit eget liv på sin 13-års fødselsdag, fordi hun er nået til en erkendelse af, at livet er absurd.

Men undervejs undersøger de begge, om livet alligevel ikke er værd at leve.

I tv-verdenen kan man argumenterer for, at krimiserien Broens ene hovedperson, efterforskeren Saga Norén, arbejder efter sin egen absurde logik, som minder om den følelsesforladte og uempatiske hovedperson i Camus roman LÉtranger (Den fremmede).

På musiksiden har rockbandet The Cure også ladet sig inspirere af Camus, for eksempel i bandets debutsingle Killing An Arab fra 1979.

Og da succesrockorkestret Manic Street Preachers guitarist og hovedlyriker Richey Edward i et interview i 1992 blev spurgt, hvad han lod sig inspirere mest af, lød svaret prompte: Guns N Roses og Albert Camus.