Kunst og noveller

Lone Scherfig læser bredt og anbefaler Alice Munros noveller

Filminstruktør Lone Scherfig. –
Filminstruktør Lone Scherfig. –. Foto: .

Carl Bloch 1834-1890 af Sidsel Maria Søndergaard med flere

Smuk og nuanceret kunstbog, som netop nu er blevet udgivet fra Øregård Museum. Fra den 20. september udstiller det lille museum smukke værker af Bloch, som i en periode blev regnet for Danmarks største maler nogensinde. En del af hans religiøse billeder hænger på Frederiksborg-museet og har i øvrigt en helt særlig status i mormonbevægelsen.

LÆS OGSÅ: Nyhedschefen: Det skal du læse i ferien

Brooklyn af Colm Tóibin

Roman om den 20-årige Eilis, der i 1950erne forlader en irsk provinsby for at opsøge et nyt liv i New York. Romanen handler om mødet mellem kulturer, om indvandrere og om nogle af de positive sider af USA, man er tilbøjelig til at glemme. Fra et bekymret, skyldbetonet religiøst miljø i Irland til det første stormagasin i Brooklyn, der sælger nylonstrømper til sorte kvinder. Colm Tóibin er så fintfølende og elegant, at han kan tage et stort og komplekst stof op, uden at romanen nogensinde bliver bastant. Tværtimod er den både lys og gribende, og portrættet af Eilis er uforglemmeligt.

Alice Munros noveller

Der er mange, og mange er oversat til dansk gennem de seneste snart 30 år. Munro skriver om afgørende vendepunkter i almindelige liv med en dybde og ægthed, der gør hver novelle til et intenst møde med andre mennesker. Man burde altid have sådan en novellesamling med sig i tasken eller lommen.

Her i bogsæsonen spørger vi hver uge en aktuel person om hendes eller hans læsevaner.