Kunst skal inspirere til samtale om mentale problemer

National Gallery London har lanceret et program, hvor besøgende på deres mobiltelefon bliver guidet rundt til værker, som kan tackle myter om mental sundhed

Den rejsende videnskabsmand er herre over liv og død, når han skaber vakuum i en glaskolbe med en kakadue, hvilket både kan skabe fascination og frygt. Malet af Joseph Wright i 1768.
Den rejsende videnskabsmand er herre over liv og død, når han skaber vakuum i en glaskolbe med en kakadue, hvilket både kan skabe fascination og frygt. Malet af Joseph Wright i 1768. Foto: The National Gallery, London.

Hvad vil det egentlig sige at se syner? Det spørgsmål trænger sig på foran et maleri af den italienske franciskanermunk Gabriele Ferretti, der gik under tilnavnet den velsignede.

Den hellige mand var kendt for at se syner, og ikke mindst af jomfru Maria, som også ses svævende på Carlo Crivellis maleri fra 1489.

Maleriet hænger i afdelingen for religiøs kunst på National Gallery i London. Men det er ikke på grund af det kristne motiv, at det er inkluderet i en ny tur, guidet af en mobiltelefon rundt på museet.

I stedet handler det om at bruge kunsten og museumsbygningen til at tænke over og snakke om, hvad det vil sige at have mentale problemer.

”Det at høre stemmer og se syner bliver i dag set som sjældent og et tegn på, at man er mentalt syg. Men studier viser, at op imod hver tredje har de oplevelser. Men tidligere blev den evne fejret, som om folk var noget særligt,” lyder det på audioguiden.

Den velsignede Gabriele så syner som af Jomfru Maria, der svæver i toppen af billedet. Værket skal på en tur om mental sundhed bruges til at snakke om, hvad det vil sige at se syner og høre stemmer. Billedet er malet i 1489 af Carlo Crivelli.
Den velsignede Gabriele så syner som af Jomfru Maria, der svæver i toppen af billedet. Værket skal på en tur om mental sundhed bruges til at snakke om, hvad det vil sige at se syner og høre stemmer. Billedet er malet i 1489 af Carlo Crivelli. Foto: The National Gallery, London

Selvom syner og at høre stemmer kan være forbundet med alvorlige lidelser som skizofreni, så skal billedet af den velsignede Gabriele være med til at sætte fokus på, at det også kan skyldes andre ting – og at det er ganske normalt at have de oplevelser, når man eksempelvis læser i en bog.

Projektet på museet er særligt rettet mod unge og er udviklet sammen med blandt andre forskere fra universitetet Kings College London.

”Vi ved, at 70 procent af de mennesker, der udvikler mentale problemer, gør det, før de fylder 18 år. Vi ved også fra de unge selv, at de ikke er gode til at tale om det og række ud til andre, fordi mange stadig har stigmatiserende holdninger til mentale problemer,” forklarer projektleder Helen Fischer.

Guidet af mobiltelefonen er der 10 stop på turen, som skal få folk til at tænke over 10 myter om mental sundhed, herunder at unge mænd ofte får beskeden, at de bare skal mande sig op.

Værkerne er valgt af en gruppe unge fra 16 til 25 år og tager også fat i tunge spørgsmål som selvmord, hvorfor nogle af billederne har fået følge af en advarsel.

En af de unge, der har været med til at skabe turen, er Aleks Orehova, og hun arbejder til dagligt som nyuddannet sygeplejerske med folk med spiseforstyrrelser. Hun fremhæver billedet ”Et eksperiment med en fugl”, malet af Joseph Wright i 1768.

På billedet har en omrejsende videnskabsmand en kakadue i en glaskolbe, som han kan pumpe luft ud og ind af – og dermed få duen til at miste bevidstheden – og genoplive den igen. Noget, som er skræmmende for de to små piger på billedet, mens andre er mere interesserede.

”Det handler også om at skabe en samtale om de følelser som billederne vækker,” forklarer Aleks Orehova, og et af budskaberne er, at mange med mentale problemer kan føle sig som kakaduen. At nogle gange føler de sig fulde af liv og energi, og andre gange føler de, at de bliver kvalt af deres omgivelser.8