Prøv avisen

Kunst som talerør for problemer i samfundet

Tegningen af en dreng fra Darfur med en Louis Vuitton-lignende taske gik verden rundt, efter at Nadia Plesner blev sagsøgt af modegiganten Louis Vuitton. -- Foto: .

Kunstneren Nadia Plesner er klar med sin første soloudstilling, der åbnes af kulturminister Per Stig Møller (K). Mediernes vægtning af stof om kendisser frem for folk i nød har været en inspirationskilde

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

"Det er en amerikansk bog, der hedder "Speeches That Changed the World" (Taler der ændrede verden, red.) hvor taler fra personer som Napoleon, Gandhi og Martin Luther King er samlet. Man kan ikke undgå at blive vildt inspireret, når man ser de ord, der har haft stor betydning for så mange mennesker."

Hvad er den bedste bog, du har læst?

"Det er uden tvivl bogen "Not on Our Watch" (Ikke på vores vagt, red.). Bogen forklarer om folkemordet i Darfur og giver råd til, hvordan folk kan hjælpe. Min idé til mit kunstneriske fokus startede med, at jeg åbnede en avis og så fire linjer om folkemordet ved siden af en stor artikel om kendissen og milliardærarvingen Paris Hilton."

Er der en kulturoplevelse, som har været med til at forme dig?

"En kunstner, som har inspireret mig meget, er Thierry Geoffroy / Colonel, som har opfundet "Emergency room". Et kunstprojekt, som rykker rundt i hele verden og lader de deltagende kunstnere udtrykke sig om dagsaktuelle begivenheder – emergencies. Der kommer ny kunst en gang i døgnet, og jeg fik selv lov til at deltage, da det kom til Paris. Hans idé er et forfriskende modstykke til de store klassiske værker, som jeg dog også nyder."

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

"Jeg kan ikke lade være med at pege på min egen udstilling "Intervention". Formålet med den er at række hånden ud og fortælle folk om skævvridningen mellem vores interesse for kendte i forhold til nødlidende og inspirere dem til at gøre noget. Der er blandt andet portrætter af udsultede børn fra Darfur ved siden af rige kendisser. Jeg kunne godt tænke mig, at nyheder og underholdning var mere opdelt. Stof om berømtheder bliver vægtet for højt i forhold til de virkelig vigtige ting."

Hvad betyder kultur for dig?

"Kultur er hele mit liv. Jeg elsker at lave kulturelle ting, når jeg har fri, og samtidig er kunst jo mit arbejde. Det kan næsten være lidt en forbandelse at se alt med kunstøjne indimellem, for så holder man aldrig rigtig fri."

Er der dele af kulturlivet, som fortjener mere opmærksomhed?

"Der skal mere fokus på unge kunstnere på vej frem. Selvom en ung kunstner ikke har udstillet på et fancy galleri, kan det jo godt være god kunst. Mens jeg ledte efter et sted at udstille det her, fik jeg flere gange at vide, at det kunne jeg ikke endnu, når jeg er så ung. Der kan jeg godt mærke, at man virkelig skal sparke døre ind og sige ?Jo, jeg er klar!?"

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

"Jeg bryder mig ikke så meget om kunst, der er provokerende bare for provokationens skyld. For eksempel da den danske kunstner Kristian von Hornsleth betalte alle indbyggerne i en afrikansk landsby for at tage navnet Hornsleth. Det gav mig en dårlig smag i munden. For hvis man laver kunst om mennesker, der har det dårligt, skal man passe på, at det ikke bliver arrogant."

graa@k.dk