Kunsten i Krik lever i et tidligere pakhus

BILLEDSERIE En bispekåbe samlede tre af dansk kunst og kunsthåndværks store navne. Nu er Erik Heide, Hanne Vedel og Anette Kræn sammen igen. Denne gang sker det som 3 af de seje med skulpturer, tekstiler og smykker i pakhuset ved Vestervig

Tove og Bjørn Wandall ved Pakhuset Krik, som engang var omdrejningspunkt for den lille statshavns im- og eksport og nu er galleri for kunst og antikviteter. På pakhusets facade er der i forbindelse med udstillingen ”3 af de seje” ophængt en stor Kristus-skulptur af Erik Heide. –
Tove og Bjørn Wandall ved Pakhuset Krik, som engang var omdrejningspunkt for den lille statshavns im- og eksport og nu er galleri for kunst og antikviteter. På pakhusets facade er der i forbindelse med udstillingen ”3 af de seje” ophængt en stor Kristus-skulptur af Erik Heide. –. Foto: Søren PalmelundTilstedCom.

3 af de seje hedder udstillingen i Pakhuset Krik et kunstgalleri, der drives af yderligere to af slagsen, for det er lidt sejt at etablere et galleri helt ude på kanten af Jylland, med Limfjorden og Vesterhavet som nærmeste naboer og ellers marehalm og sand.

Det er virkelig Udkantsdanmark, så det var nærmest halsløs gerning at lægge et galleri lige her, indrømmer Bjørn Wandall, der sammen med sin hustru, Tove, står bag galleriet i det gamle pakhus i Krik, mellem Agger og Vestervig i Thy.

LÆS OGSÅ: Kunsten kommer ud på slagmarken

Men nu er det der, for pakhuset fra de erhvervsmæssigt mere aktive dage i Krik blev restaureret og har siden 1999 udstillet og solgt kunst og antikviteter, og kunderne kommer fra hele landet. Det er også nødvendigt, for i Krik er der kun omkring 200 fastboende. Til gengæld har man turisterne om sommeren, men de spiller i denne sammenhæng kun en sekundær rolle. Pakhuset overlever i sin udkantsplacering på sin store faste kundekreds samt kunstnerisk kvalitet og diversitet.

Vi skal vise mange forskellige udstillinger, og kvaliteten skal være i top. Det er vores eneste chance, ellers gider folk jo ikke køre helt herud, forklarer Bjørn Wandall.

Galleriets aktuelle udstilling, 3 af de seje, lever op til kvalitetskravene ved at præsentere tre af dansk kunst og kunsthåndværks store navne: bronzeskulpturer og relieffer af billedhuggeren Erik Heide, tekstiler af væveren Hanne Vedel og smykker af guldsmed Anette Kræn. Nye arbejder af tre kunstnere, som alle har været i gang i mange år og fortsætter med at skabe, selvom de alle tre født henholdsvis 1934, 1933 og 1945 efterhånden er lidt, eller en del, oppe i årene.

Vi valgte at kalde udstillingen 3 af de seje, fordi vi synes, det er sejt at være vedholdende i sin kunstneriske gerning. Det er sejt med tre kunstnere, som fortsat føler sig bundet af den livsopgave, der er blevet deres, og som flittigt arbejder videre uden at gå på kompromis med de kunstneriske krav, siger den 70-årige Bjørn og den 66-årige Tove Wandall, som også holder ved, selvom det med finanskrisen generelt er blevet sværere at drive galleri i Danmark.

Pakhuset Krik har sit kundegrundlag i det store netværk, som Bjørn Wandall opbyggede gennem de 30 år, hvor han har levet af at finde og opkøbe kunst og antikviteter til samlere og museer. Han er cand.mag. i historie og græsk arkæologi og underviste i en del år, inden han begyndte at rejse rundt i Europa på jagt efter antikviteter og kunstskatte til sine kunder. Gennem årene har han fundet kunst og antik til op mod 50 danske og udenlandske museer, fortæller han.

På et tidspunkt syntes jeg, at nu havde jeg rejst ud til mine kunder i over 30 år, nu måtte det være deres tur at komme til mig, forklarer han, og den tanke førte til oprettelsen af galleriet i Krik.

Pakhuset her blev bygget i 1850 og var i 100 år omdrejningspunkt for handelsliv og im- og eksport via den lille statshavn, der blev anlagt i Krik. Via havn og pakhus eksporterede bønderne i Thy korn til Norge. Siden blev det import af tømmer samt materialer til kystsikring, men i 1950erne var storhedstiden ovre, og pakhuset kom til at henligge som ruin, så der måtte en totalrenovering til, inden den gamle bygning i 1999 kunne åbne dørene som galleri. Nu indrettet med et samlet udstillingsareal på 600 kvadratmeter i tre plan og stemningsfulde lokaler med fritlagte gamle bjælker i pommersk fyr.

Foruden de skiftende udstillinger, som der er tre af i løbet af året, sælger galleriet værker af en række danske kunstnere, nulevende så vel som afdøde. Blandt andet hænger værker af malerne Jens Søndergaard (1895-1957), Knud Eel (1914-1968) og Leo Estvad (1902-1986) på væggene. Og på hylderne er der norrønt kunsthåndværk og gamle danske antikviteter.

De tre seje, som bidrager til den aktuelle udstilling, samarbejdede i 2004 om den nye bispekåbe til Lolland-Falsters Stift. Kåben blev taget i brug i anledning af stiftets 200-års jubilæum og blev betalt af en indsamling blandt de lokale menighedsråd.

Kåben blev designet af Hanne Vedel og vævet på hendes virksomhed, Spindegården, i Aabenraa, Erik Heide prydede rygsiden med et romansk Kristus-billede, og Anette Kræn fremstillede det store spænde på forsiden af kåben.

Anette Kræns spænde til bispekåben på Lolland-Falster er indtil videre hendes eneste bidrag til kirkekunsten, i modsætning til de to andre. Hanne Vedel har gennem årene designet og fremstillet tekstiler til omkring 350 kirker, ligesom Erik Heide har stået for udsmykningen af et stort antal nye kirker og i dag er repræsenteret med sin kunst i det offentlige rum ude og inde mindst 150 steder. På det seneste har Hanne Vedel været fuldt beskæftiget med en større leverance af møbelstof til Finn Juhls armstol og gardiner til FN-bygningen i New York, og de fornemme resultater af denne prestigefyldte opgave præsenteres på udstillingen i Krik.

Erik Heide udstiller nye bronzerelieffer og -skulpturer, et par alliker i støbejern samt grafiske arbejder fra Færøerne. På pakhusets facade er ophængt et stort stiliseret krucifiks i eg. De mindre skulpturer og relieffer har kristne og mytologiske motiver. I andre møder man den mere legende og humoristiske Erik Heide, som i skulpturen Hr. og fru Serviet, hvor der serveres med et glimt i øjet.

Anette Kræn, som hører til toppen af danske smykkekunstnere, har i mange år beskæftiget sig med smykke­design, bygget op over temaer. På udstillingen vises værker med temaet skår, som hun i disse år er optaget af, hvor hun anvender glasskår, fundet på stranden og slebet af hav, vind og sand, til sine smykker.

Anette Kræn har gennem årene arbejdet med utraditionelle materialer. På udstillingen er der eksempler på smyk­ker i hestehår med dekoration i sølv og guld.

Udstillingen 3 af de seje vises frem til den 26. august. Som tidligere år byder Pakhuset Krik i sommerperioden desuden på en række eftermiddagsforedrag i weekenderne om kunst og liv. Foruden de udstillende kunstnere deltager her blandt andre forfatteren Else Lidegaard og filminstruktøren Palle Kjærulff-Schmidt.

Kristeligt Dagblads hjemmeside kristeligt-dagblad.dk får rosende omtale i stor konkurrence
Kristeligt Dagblads hjemmeside kristeligt-dagblad.dk får rosende omtale i stor konkurrence Foto: Søren PalmelundTilstedCom.
ARKIV--Borgmester Lene Hansen , Brønderslev Kommune,  (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2010)
ARKIV--Borgmester Lene Hansen , Brønderslev Kommune, (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2010) Foto: Søren PalmelundTilstedCom.
Bettina Post, formand i Dansk Socialrådgiverforening.
Bettina Post, formand i Dansk Socialrådgiverforening. Foto: Søren Palmelund)