Hundredvis af kunstnere kræver boykot af Eurovision i Israel

I Irland kræver over 600 kunstnere, at den nationale tv-station boykotter det internationale melodigrandprix i Israel næste år. Samme krav er fremsat i et åbent brev fra mange europæiske kunstnere, heriblandt danske

Den brede modstand kom også frem i et åbent brev bragt i den britiske avis The Guardian, hvor de mest prominente blandt de 140 underskrivere var de britiske musikere Brian Eno og Roger Waters.
Den brede modstand kom også frem i et åbent brev bragt i den britiske avis The Guardian, hvor de mest prominente blandt de 140 underskrivere var de britiske musikere Brian Eno og Roger Waters. Foto: Gregorio Borgia.

Da israelske Netta Barzilai i maj blev kåret som vinder af Eurovision Song Contest – også kendt som Melodi Grand Prix – så var der omgående lagt i ovnen til en politisk debat om det passende i, at Israel skulle være værtsland.

I sejrsglæden proklamerede landets premierminister, Benjamin Netanyahu, tilmed, at næste års finale naturligvis skulle afholdes i den delte hovedstad Jerusalem, hvilket blot var med til at forstærke protesterne. Men trods politisk pres om at lægge begivenheden i Jerusalem, blev det i sidste uge annonceret, at det er Tel Aviv, der bliver værtsby.

Men det stopper ikke kravet fra mange kunstnere i Europa om, at næste års konkurrence skal boykottes på grund af Israels politik over for palæstinensere.

Mest udtalt er det i Irland, hvor over 600 kunstnere er blandt de 3500 personer, der kræver, at RTÉ – det irske svar på DR – undlader at sende en irsk repræsentant til Israel.

Den brede modstand kom også frem i et åbent brev bragt i den britiske avis The Guardian, hvor de mest prominente blandt de 140 underskrivere var de britiske musikere Brian Eno og Roger Waters.

Sidstnævnte bliver i en udtalelse fra direktør Shimon Samuels fra Simon Wiesenthal Center omtalt som en person, der er berygtet for at ”sprede had mod den jødiske stat”.

Også 13 danske kulturpersonligheder med skuespilleren Jesper Christensen og forfatteren Kirsten Thorup i spidsen var med. Men i modsætning til underskriverne fra mange andre lande var der ingen danske kunstnere med en fortid i Melodi Grand Prix, der støttede kravet.

DR har dog ikke tænkt sig at trække sig fra Eurovision i 2019.

”Eurovision handler om at samle Europa, og derfor er vi med. Vi er med, ligegyldigt hvilket land det måtte være, der er værter. For de værdier, der ligger i konkurrencen, er netop, at vi mødes omkring noget, der ikke er politisk – nemlig musikken,” har underholdningschef Jan Lagermand Lundme sagt til DR Nyheder.

I Irland er en tidligere vinder af det internationale Melodi Grand Prix i 1994 blandt underskriverne. Det samme gælder en af værterne, fra da Irland var værtsland i 1997.

Sagen er så stor i Irland, at landets udenrigsminister, Simon Coveney, der tidligere har kritiseret Israels hårdhændede fremfærd ved grænsen til Gaza, har følt sig kaldet til at afvise kravet om en boykot.

”Jeg tror, at det kun vil polarisere situationen endnu mere,” siger han til den irske avis The Independent.

Internationale kunstnere bliver jævnligt mødt med protester, hvis de planlægger koncerter i Israel. Popstjernen Shakira droppede således en planlagt optræden i Israel, mens det britiske rockband Radiohead gennemførte en koncert i Tel Aviv trods massive protester.

Ifølge det internationale magasin Dazed er det den palæstinensiske organisation BDS, der systematisk presser kunstnere til at aflyse koncerter i Israel efter samme model som den kunstneriske boykot mod Sydafrika under apartheidstyret. Forkortelsen BDS står for ordene ”boykot”, ”afvikling af investeringer” og ”indfør sanktioner”.