Kvalitetslitteratur presses fra alle sider

To navnkundige danske nicheforlag har givet op. Manglende politisk indsats og truslen fra Amazon presser kvalitetsbøger

Gyldendal har opgivet sin netboghandel. I sommer smed forlægger Per Kofod håndklædet i ringen og solgte sit katalog til forlaget Lindhardt & Ringhof. På billedet ses indgangen til Forlaget Gyldendal ved Klareboderne.
Gyldendal har opgivet sin netboghandel. I sommer smed forlægger Per Kofod håndklædet i ringen og solgte sit katalog til forlaget Lindhardt & Ringhof. På billedet ses indgangen til Forlaget Gyldendal ved Klareboderne. Foto: TORBEN CHRISTENSEN.

Danmark er enestående i europæisk sammenhæng, hvad angår litteraturpolitik. Vi har både frie priser og moms på bøger, hvilket betyder, at prisen på bøger over en årrække er faldet drastisk, og at konkurrencen om at sælge bøger er blevet hårdere. Så hård, at både boghandler og forlæggere må give op i en kamp, som supermarkederne foreløbig har vundet.

Gyldendal har opgivet sin netboghandel. I sommer smed forlægger Per Kofod håndklædet i ringen og solgte sit katalog til forlaget Lindhardt & Ringhof. I går kom så beskeden om, at Borgens Forlags titler og forfattere overdrages til Gyldendal. To navnkundige forlag, der har opdyrket nye danske forfattere og oversat kvalitetslitteratur er dermed historie.

LÆS OGSÅ:
En vigtig del af det, der er mig

Til ære for Per Kofods 50 år lange indsats afholder Dansk Forfatterforening i samarbejde med Lindhardt & Ringhof i eftermiddag et offentligt møde med forfattere, forlæggere og politikere om forudsætningerne for at udgive kvalitetslitteratur i Danmark.

Det er ringe vilkår. Det har aldrig været sværere end nu, siger arrangementets første oplægsholder, lektor Lisbeth Worsøe-Schmidt, der har forsket i bogmarkedet i 30 år.

Tidligere på året besluttede kulturminister Marianne Jelved (R) at afvise en samlet bogbranches ønske om en ny fastprispolitik på bøger, blandt andet med den begrundelse, at de frie priser siden 2001 har betydet flere bogkøbere.

Men den beslutning er bevis på, at man ikke forstår konsekvenserne af liberaliseringen, mener Lisbeth Worsøe-Schmidt. Og udsigten til netboghandlen Amazons indtog i Danmark gør ikke situationen bedre, påpeger hun.

Vinderen løber med alt. Amazon er en alvorlig trussel og kan på et lille marked dumpe priserne yderligere i lang tid og blive et monopol på bogmarkedet, siger bogmarkedseksperten.

Hun mener, at Jelveds beslutning hvilede på et forkert grundlag, hvilket bogforskeren uden held har oplyst ministeren om.

Jelved blev tilsyneladende misinformeret af sit ministerium og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der påstår, at flere danskere køber bøger. Men det er ikke korrekt, mener Lisbeth Worsøe-Schmidt.

Det var den konklusion, man gerne ville se. Sandheden er, at antallet af folk, der køber og læser bøger, derimod er faldet mens de, der i forvejen køber bøger, blot køber lidt flere, siger hun.

Per Kofod frygter, at udviklingen betyder, at danskerne bliver dummere.

Der er lukket mange forlag på kort tid. Bredden i litteraturen forsvinder, så det ender med, at der kun findes kriminalromaner. Litteratur er som kunst med til at løfte dannelsen og indsigten, siger Per Kofod.

Selv fortsætter han nogle år som konsulent i Lindhardt & Ringhof, herunder som redaktør for Paul Auster.