Forfatter: Opera kommer hele følelsesregisteret rundt

Opera taler direkte til menneskelige følelser, siger journalist og forfatter Pia Fris Laneth, der er aktuel med bogen ”Da kvinder og tyende blev borgere”

Hip hop-koncerter og den slags siger mig ikke noget. Det er simpelthen for en anden generation end mig, siger journalist og forfatter Pia Fris Laneth. -
Hip hop-koncerter og den slags siger mig ikke noget. Det er simpelthen for en anden generation end mig, siger journalist og forfatter Pia Fris Laneth. - Foto: Peter Tygesen/Gyldendal

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er romanen ”Dagens hus, nattens hus” af Olga Tokarczuk. Det er en ”lag på lag-fortælling”, hvor historierne fletter sig ind og ud af hinanden. Fortiden og krigen mod tyskerne fletter sig ind i nutiden som arkæologiske spor.

Det kunne slet ikke lade sig gøre, hvis ikke forfatteren skrev så fuldstændig fantastisk. Jeg mener, at vi her har en kandidat til Nobelprisen i litteratur.

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Det er Primo Levis ”Hvis dette er et menneske”, hvor han skildrer sit ophold i en koncentrationslejr. Når man befinder sig på den yderste kant af eksistensen, forsvinder alt det menneskelige, og så er der kun overlevelsesinstinktet tilbage.

Jeg læste den, da jeg var i slutningen af 20'erne, og jeg har aldrig hverken før eller siden læst noget, som satte sig sådan i sjælen og fik mig til at forstå, hvorfor krig er frygteligt. Det var virkelig en øjenåbner.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet lige nu?

Så vil jeg anbefale, at man ser ”Lillys Danmarkshistorie”, der er sat op som teaterstykke, og som lige nu turnerer over hele landet. Det er en meget musikalsk og humoristisk forestilling, som fungerer rigtig godt.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Den første store kulturoplevelse havde jeg, da jeg var 12 år, og min mor tog mig med i Det Kongelige Teater, hvor vi hørte operaen ”La Boheme”. Det var en fuldstændig fantastisk oplevelse, som gav mig en stor glæde ved og umiddelbar kærlighed til opera, som jeg har haft lige siden.

Jeg synes, at opera kommer hele følelsesregisteret rundt og taler direkte til menneskelige følelser som længsler, sorger, drømme, glæder og så videre.

Hvilken koncert har du senest været til?

Det var i januar, hvor jeg i DR's koncerthus hørte violinisten Anne-Sofie Mutter spille værker af Sibelius. Dengang sad jeg begravet i at skrive ”Da kvinder og tyende blev borgere”, som gjorde, at hele verden var lukket ude. Så at høre denne koncert var som at gennemgå en renselsesproces.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Jeg synes, at det er overset, i hvor høj grad menighedsrådene er en kulturbærende institution. I betragtning af hvor mange mennesker der kommer til disse arrangementer, blandt andet foredrag, synes jeg godt, at deres arbejde kunne fortjene mere opmærksomhed.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Hip hop-koncerter og den slags siger mig ikke noget. Det er simpelthen for en anden generation end mig.