Prøv avisen

Labyrinters magi

Fascinationen af labyrinterne har gennem alle tider og i alle kulturer draget menneskene. De ældste labyrinter, vi kender, er over 3000 år gamle. Og der bliver stadig bygget nye labyrinter og nye typer af labyrinter.

Nu er der kommet et værk, det eneste af sin størrelse, der findes på dansk. Forfatteren er Jørgen Tholstrup, der blandt andet har undervist på aftenskoler om kulturhistoriske mindesmærker. Han er en af Danmarks førende labyrintologer og har gennem de seneste syv år udelukkende beskæftiget sig med labyrinter og deres historiske og kulturelle betydning. I dag betragtes labyrinterne ofte som underholdende indslag i forbindelse med et populært udflugtsmål. Men engang var labyrinten en naturlig og uundværlig del af dagliglivet. Mere ment for alvor end for sjov.

Fra gammel tid har forskellige folkeslag anset labyrintformen for at være forbundet med magi. For eksempel brugtes labyrintfiguren som afværgetegn. Den kunne, til eksempel, være hugget over en indgang for at beskytte mod onde væseners indtrængen. Bogen fortæller også, at i den romerske periode i århundrederne omkring Kristi fødsel synes labyrintformen at have haft en beskyttelsesfunktion ved indgangen til romerske huse. Labyrinterne, som her var udført i gulvflisemosaik, var således ofte anbragt umiddelbart op mod dørtæsklen til så godt som alle kendte romerske huse og deres rum. Som magiske formler foran kirkernes indgange, ligesom de kan ses ved mange franske katedraler.

Bogen er et stykke unik kulturhistorie, rigt illustreret, og kan bruges af såvel fagfolk som de mange, for hvem fortidens magi og gåder har en ganske særlig fascination. Udkommet på Dixit, Grafisk Produktionsselskab Them og koster 190 kroner.