Lady Di i minefeltet

BIOGRAFI: Tina Brown skriver om prinsesse Diana og analyserer det stof, som tragedier er gjort af. Trods den kendte historie er bogen "Diana folkets prinsesse" værd at læse

Prinsesse Diana under et besøg i Luena i det østlige Angola, hvor hun medvirkede i en kampagne mod landminer. Diana holdt mere af at være ude blandt folket end sammen med den royale familie. –
Prinsesse Diana under et besøg i Luena i det østlige Angola, hvor hun medvirkede i en kampagne mod landminer. Diana holdt mere af at være ude blandt folket end sammen med den royale familie. –. Foto: .

Omslaget er et lyserødt chok. Titlen "Diana" er skrevet på forsiden med hvid ungpigehåndskrift. Undertitlen "folkets prinsesse" er i guld, det samme er forfatternavnet Tina Brown. Indholdet er 496 tæt beskrevne sider om verdens mest fotograferede kvinde uden et eneste foto af hende.

Orker man læse, høre, se mere om prinsesse Diana, hendes ulykkelige ægteskab med prins Charles, psykiske sammenbrud, kamp med og mod paparazzofotografer og den engelske presse, elskerne, det humanitære arbejde for aidspatienter og landmineofre og det voldsomme brag en augustnat i 1997 i en tunnel i Paris, der sendte det engelske folk ud i en kollektiv sorg af skræmmende dimensioner over tabet af deres lady Di?

Ikke hvis bogens indhold svarer til den lyserøde indpakning. Men på grund af forfatteren får den en chance. Tina Brown, tidligere chefredaktør på The Tatler, Vanity Fair og The New Yorker og dertil nær bekendt af Diana, borger for mere end overfladisk sladder og genfortælling af en allerede kendt historie. Er Tina Browns udgave af Diana og analyse af det stof, som tragedier er gjort af, værd at beskæftige sig med? Og får man svar på det spørgsmål, som stilles på den pink bagside: "Ti år efter sin død er Diana stadig et mysterium. Var hun en kalkulerende og opmærksomhedshungrende kvinde, der til sidst udgjorde en reel trussel mod det engelske monarki? Eller var hun en virkelig prinsesse, som det britiske folk tog til sig som en af sine?"

Ja, det gør man, for svaret må i Tina Browns optik være, at hun var det hele og meget mere. Diana var tilsyneladende et menneske, der svingende mellem privat turbulens og offentlig stabilitet. En kvinde, der måske, måske ikke led af en psykisk sygdom, som den brogede skare af astrologer, spiseforstyrrelsesterapeuter og stemmetrænere, hun konsulterede, ikke kunne hjælpe hende med.

Hun var også en kvinde, der blev tilskrevet helende kræfter på grund af sin evne til nærvær i mødet med syge, nødlidende og almindelige mennesker. Og hun var på en rigtig farlig kurs, når hun troede, hun kunne styre den grådige presse. Selv om det ikke var paparazzierne, der direkte slog hende ihjel den nat i Alma-tunnelen, havde mediehysteriet omkring den glamourøse Diana og hendes sidste ven, rigmandssønnen Dodi al Fayed, antaget et omfang, der kunne slå tilbage, som det gjorde, og med dødelig udgang.

Undervejs i bogen, som hviler på en enorm research, hvilket forfatteren da også gør opmærksom på i sit forord, får hun aflivet alle konspirationsteorierne, som især Dodis far, Mohammed al Fayed, har været katalysator for. Hun støtter sig til den seneste offentlige politiundersøgelse af Dianas død, Operation Paget Inquiry-rapporten fra 2006, der ikke kan finde beviser, at ulykken var resultatet af nogens onde plan om at skaffe prinsessen af vejen.

Men Diana var alligevel et offer, som så mange andre kvinder var det i det højadelige miljø, hun var født ind i som fjerde barn af Johnnie og Frances Spencer. Det blev ikke forventet, at piger som hun skulle uddanne sig, da målet med deres eksistens var at blive gift med et passende velhavende parti. Står Tina Browns oplysninger til troende, var Dianas ægteskab som 20-årig med den 13 år ældre prins Charles et resultat af et Kirsten Giftekniv-komplot mellem dronningemoderen og hendes veninde, Dianas farmor.

Her bliver bogen rigtig interessant med dens beskrivelse af det engelske klassesamfunds øverste lag med dets jarler, lorder og ladyer, hertuger og hertuginder af ditten og datten, der er gift ind i hinandens familier på kryds og tværs. Og et monarki så rigidt, at prins Philip må sende en skriftlig ansøgning, hvis han ønsker at spise frokost med sin hustru, dronning Elizabeth den Anden. Stakkels Diana!

Tina Brown: Diana folkets prinsesse. 496 sider. Oversat af Nina Skyum-Nielsen, Poul Bratbjerg Hansen, Helle Albeck og Anne Mendel-sohn. 299 kroner. Aschehoug.

remar@kristeligt-dagblad.dk

Tina Brown: Diana – folkets prinsesse. -
Tina Brown: Diana – folkets prinsesse. - Foto: Bogens forside.