Radiovært: Læseglæden kom med Camus

For vært på ”Skønlitteratur på P1” Nanna Mogensen opstod interessen for litteratur først sent

Radiovært: Læseglæden kom med Camus
Foto: Agnete Schlichtkrull.

Jeg er en pudsig litteraturvært. For jeg var ikke bidt af en gal læsehest som barn, men har et stort ”hul”, hvor den typiske børnelitteratur skulle have været. Måske kommer jeg efter det engang. Først som voksen – og især på studiet – fandt jeg glæden ved læsning, fordi jeg blev så glad for dansk i slutningen af gymnasiet. Det var særligt, da vi begyndte at lære om eksistentialismen, at litteraturen rykkede noget ved mig. Den franske forfatter Albert Camus’ (1913-1960) ”Den fremmede” talte virkelig ind i mit 18-årige sind. Tanken om, at man skal vælge sit eget liv, inspirerede mig.

Jeg holder stadig meget af Camus. Men i dag lægger jeg mærke til helt andre budskaber – heriblandt karakteren Meursaults glæde ved det stille liv. Da den algeriske forfatter Kamel Daoud (1970-) for nylig var i København, genlæste jeg Camus-klassikeren, fordi Daoud i sin roman ”Meursault – en modundersøgelse” har genskrevet den ud fra araberens synspunkt. Også denne udgave var enormt interessant læsning, fordi den bibragte fortællingen et postkolonialt perspektiv.

Jeg vender desuden altid tilbage til den irske forfatter James Joyce (1882-1941). Han er ligesom flere forfattere i én – fra de små naturalistiske noveller i ”Dublinfolk” til sprogatomiseringen i ”Finnegans Wake” – og jeg bliver aldrig færdig med hans bøger. Manden var jo et geni. Hans hyperrealisme i ”Ulysses” forundrer mig til stadighed, og jeg bliver ved med at finde passager, der er helt magiske i deres præcision.

Et andet forfatterskab – af en helt anden art – som jeg ofte genbesøger, er franske Marguerite Duras’ (1914-1996). ”Dæmning mod Stillehavet” gennemspiller et sygt mor-datter-forhold, som ingen anden roman gør det. Man får næsten åndenød. Heldigvis er meget Duras efterhånden blevet oversat til dansk, så alle kan være med. Jeg kan anbefale ”At skrive”. Her artsbestemmer Duras skriften som noget, der nærmest fysisk tager bolig i hendes krop. Skrift er alt andet end tegn på et dødt papir.

Jeg er og bliver en ”romansluger”. Gerne flere om ugen – og altid på langs. Qua mit job læser jeg meget, og sommetider får jeg en roman i hænderne, som ikke er vanvittigt vellykket, men skal sluges alligevel. Så har jeg et trick med at dele den op i mindre bidder, da det gør den mere læselig. Generelt læser jeg helst kun én bog ad gangen. For så er jeg opslugt i netop det ene univers. Jeg har prøvet at være i gang med flere på en gang, men det er forstyrrende, og jeg vil hellere gøre et værk færdigt, inden jeg træder ind i et nyt.