Læsning giver ro, men aldrig før sengetid

Den seneste bog, Charlotte Bøving har læst, handlede om en kræftsyg læge som hende selv

Privatfoto
Privatfoto.

Hvem læser du generelt?

"Typisk læser jeg krimier af eksempelvis Jussi Adler-Olsen eller Dan Brown, fordi de kan fange mig, og det skal der ellers noget til. Jeg er ikke konstant i gang med en bog. Til dagligt læser jeg kun tunge studiebøger, der handler om liv og død, så når jeg skal læse skønlitteratur, må det gerne være noget, der ikke stiller for store krav til mig. På den måde kan jeg få ro på systemerne."

"Jeg læste en bog for 15-20 år siden, ”Den niende indsigt” af James Redfield, som fik mig til at værdsætte det gode og tage afstand til det negative. Jeg anbefaler den også til patienter, fordi den kan være en hjælp til at flytte fokus."

Hvad læser du lige nu?

"Jeg er lige blevet færdig med ”Før jeg forsvinder” af Paul Kalanithi. Han er selv læge, og lige inden han er færdiguddannet som kirurg, får han konstateret kræft i så fremskreden grad, at der ikke er noget at gøre. Den handler om, hvordan han den dag skifter lægekitlen ud med patientskjorten. Det er en meget rørende fortælling. Jeg er jo selv et sted i livet, hvor jeg har fået et prik i panden med en kræftdiagnose. Derfor kan jeg bruge sådan en bog til at tackle det at være syg og alle tankerne om at stå på kanten. Så jeg læste bogen på en dag."

Hvor læser du?

”'Før jeg forsvinder' læste jeg herhjemme, men ellers læser jeg næsten kun i mit sommerhus vestpå i Ho. Min hverdag er alt andet end ro, men der kan jeg sænke tempoet og læse. Hvis det er godt vejr, ligger jeg uden for, men ellers er det i sofaen foran brændeovnen med alle mine dyr omkring mig. Jeg har min egen lille zoologiske have med tre hunde og fem katte. Men modsat alle andre læser jeg aldrig i sengen om aftenen, for så kan jeg ikke sove. Hjernen bliver stimuleret af lys, og det nedsætter produktionen af søvnhormonet melatonin i hjernekoglen, så derfor sover vi dårligere, når vi udsættes for lys."