Landets præster er med til at holde litteraturen i live

Samtaler om skønlitteratur er ikke forbeholdt bibliotekernes tilbud og private læseklubber. Overalt i landets kirker bliver der læst på livet løs

”Læsekreds” eller ”litteraturklub”. Når disse ord skrives ind i søgefeltet på internetsøgemaskinen Google, dukker der ikke overraskende mange biblioteker op, som tilbyder forskellige former for læsekredse og -klubber. Mere overraskende er måske, at der dukker mindst lige så mange læseklubber op, der holder til i kirker og sognegårde. Men i dag er mange af landets præster med til at holde traditionen med at læse sammen med andre i live.

Læsekredsen i Sct. Jacobi Kirke i Varde er eksempelvis i gang med Karl Ove Knausgårds ”Om foråret”, i Brønshøj Kirke er det Hanya Yanagiharas ”Et lille liv”, der læses, og i Odder Kirke er det ”Ånd” af Hans-Jørgen Schanz.

”Vi er mange præster, der ser det som noget helt naturligt at stå i spidsen for litteraturkredse,” siger Henriette Bacher Lind, der er sognepræst ved Sct. Nicolai Kirke i Kolding.

Selv har hun haft traditionelle læsekredse i flere år. Nu er hun gået skridtet videre og forener litteratur med diakoni. Aktuelt har hun en læseklub for kvinder, der står uden for arbejdsmarkedet.

”Her skal ingen været forberedt på forhånd, og der stilles helt åbne spørgsmål om litteraturen. Det kommer der nogle virkelig spændende samtaler ud af,” siger Henriette Bacher Lind.

Gudmund Rask Pedersen, der er sognepræst i Vær Kirke ved Horsens, har i 25 år drevet en litteraturkreds. Han anslår, at op imod en tredjedel af landets præster gør det samme. Og den indsats er betydningsfuld, vurderer Lars Handesten, der er lektor i litteratur ved Syddansk Universitet og anmelder ved Kristeligt Dagblad.

”Det er en stor og vigtig formidlingsopgave, præsterne tager sig af. Og så er den gratis for deltagerne i den forstand, at man jo har betalt for præst og menighedshus via sin skat,” siger han.

”Generelt kan man sige, at læsekredse i offentligt regi mest tiltrækker modne læsere og ikke mindst kvinder. De er samfundets kulturbærere og er godt hjulpet på vej af præsterne,” siger Lars Handesten.

Folkekirken er ikke den eneste kulturbærende institution, der tiltrækker litteraturinteresserede. Det gør også Danmarks Radio. Ifølge redaktør på DR Kultur i Aarhus Mette Willumsen er der en stigende interesse for DR Romanklubben, som Danmarks Radio driver i samarbejde med landets biblioteker.

”Det er helt klart min fornemmelse, at folk vildt gerne vil diskutere den skønlitteratur, de læser, med andre,” siger hun.

I øjeblikket sender DR et litterært nyhedsbrev ud til 38.000 romanklub-medlemmer.