Prøv avisen
Interview

Lars Mikkelsen: Jeg fandt Gud efter at have spillet en drikfældig og livfuld præst

”Hvorfor kan vi ikke bare nogen gange lade figurerne gå over grænsen, så publikum ikke kan lide den person, og så lade ham genskabe deres tillid? Shakespeare gør det hele tiden, men vi er nu så bange for at miste publikum. Rigtige mennesker kan være forfærdelige,” siger Lars Mikkelsen om Johannes Krogh og ”Herrens Veje”, der for tiden kan opleves på engelsk tv. – Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Den danske skuespiller afslører en stor forandring i sit liv udløst af sin rolle i ”Herrens Veje” – og ser tilbage på tiden i ”House of Cards” med Kevin Spacey

Med uforglemmelige roller – som Troels Hartmann i ”Forbrydelsen” og den russiske præsident Viktor Petrov i ”House of Cards” – er Lars Mikkelsen blevet en af Danmarks mest succesfulde eksportvarer. Han har endda spillet superskurken Charles Augustus Magnussen i ”Sherlock”. Men på en mellemlanding i London imellem optagelser afslører den afslappede 54-årige overraskende nok, at det er hans seneste tv-rolle, der virkelig har forvandlet ham i form af en større livsændring, der stadig vækker forundring hos mange.

Ændringen, der har rystet Mikkelsen-familien, skete, mens han indspillede serien, som han for nylig vandt en Emmy-pris for i kategorien ”Bedste mandlige skuespiller”. Han spiller Johannes Krogh, en præst, der føler en intens personlig forbindelse til Gud i ”Herrens Veje”. Det første afsnit af det kirkelige tv-drama – skrevet af Adam Price, manden bag den danske politiske dramaserie ”Borgen” – er netop blevet vist i Storbritannien, efter at serien har modtaget stor ros i Danmark, Frankrig og USA.

Mikkelsen blev opfostret af kommunistiske, ateistiske forældre, men siger, at han i første omgang ikke følte det som nogen hindring for at spille guds mand. Man behøver ikke at være en skotsk morder for at kunne spille Macbeth, som Lars Mikkelsen har gjort på de skrå brædder i København.

”I begyndelsen betød min egen baggrund ikke noget i forhold til at få min rolle som præst til at fremstå autentisk,” siger han.

Men jo mere han indlevede sig i rollen, jo mere betydning fik det.

”Skuespil er en rodet affære. Det består til dels af dig selv, til dels af det, der står i manuskriptet, og til dels af det, du finder ud af gennem din research. Man ender med et fandens rod i sidste ende. Så man vil ofte gerne prøve at finde meningen med det hele efterfølgende.”

Men hvordan kunne han finde meningen med at spille en præst, hvis tro er så inderlig, at han på et tidspunkt, nærmest som en desperat elsker, klatrer op ad en stige for at kysse en statue af den korsfæstede Kristus?

Langt henne i optagelserne af anden sæson opsøgte Mikkelsen selv en præst og bad om at blive døbt ind i den danske folkekirke. Det ville vel svare til, at han, mens han spillede Petrov i ”House of Cards”, var taget til Kreml og var begyndt at regere Rusland.

Dåbsritualet var afdæmpet – han fik blot hældt vievand i hovedet tre gange – men det var sådan en stor livsændring for ham, at det foruroligede hans familie og venner.

”Jeg ved ikke, om de har accepteret det endnu,” siger han.

”Det er jeg heller ikke sikker på, at jeg har. Jeg kan ikke forklare det. Jeg tror, jeg havde kæmpet imod det i et stykke tid. I takt med at jeg bliver ældre, føler jeg, at det er vigtigt at være tro mod mig selv. Og det her føltes tro mod mig selv.”

Hans figur siger på et tidspunkt, at kirker bliver ”bygget til de store øjeblikke i livet”, og han kom selv frem til den samme konklusion.

”Jeg bliver ældre og har oplevet folk dø, og for at kunne finde en mening med det fandt jeg ud af, at kirken og præsterne var det rigtige sted.”

Han ønskede også at føle sig som en del af et fællesskab:

”For mig var det i kirken. Men hvis du ikke kan lide den, så meld dig da for fanden ind i et politisk parti eller bliv medlem af en fagforening. Det er vigtigt for mig, at vi tager del i fællesskabet frem for at melde os ud af det.”

For de seere, der står af, når det handler om religion, er Johannes en meget menneskelig præst med tilbøjelighed til druk og utroskab. Konflikterne med sønnerne – den ene er også præst, den anden kan ikke rigtig finde sin vej i livet – gør ”Herrens Veje” til et handlingsmættet og tempofyldt familiedrama såvel som en udforskning af trosspørgsmålet.

”Johannes er en ordentlig mundfuld,” siger Mikkelsen.

”En af de bekymringer, der ofte opstår i dramaserier, er, hvordan man får gjort sin rolle mere sympatisk, så folk kan forholde sig til figuren. Men hvorfor kan vi ikke bare nogen gange lade figurerne gå over grænsen, så publikum ikke kan lide den person, og så lade ham genskabe deres tillid? Shakespeare gør det hele tiden, men vi er nu så bange for at miste publikum. Rigtige mennesker kan være forfærdelige. Min familie synes ikke altid om mig.”

Han har to børn med skuespillerinden Anette Støvelbæk.

”Nogen gange må jeg vinde deres tillid tilbage.”

Presset for at følge i forældrenes fodspor er et andet centralt tema i ”Herrens Veje”, men sådan et pres virker det ikke til, at der har været på Lars Mikkelsen, hvis forældre var henholdsvis sygeplejerske og bankansat. Hans lillebror Mads er også en internationalt anerkendt skuespiller, der har medvirket i film som ”Pusher”, ”Casino Royale” og ”King Arthur”.

Var der noget teatersminke i hans dna længere tilbage? ”Overhovedet ikke! Jeg ved godt, det lyder helt vanvittigt. Vi plejer at tilskrive det en form for oprør. Mads begyndte som gadedanser, og jeg var oprindeligt jonglør. 1980’erne var et godt tidspunkt at prøve det af, som appellerede til dig. I dag bliver de unge hurtigt skubbet videre i deres uddannelse, og det, synes jeg, er synd. Vi havde en større frihed.”

Lars siger, at han og Mads ikke er i konkurrence med hinanden, og de har kun gået efter den samme rolle én gang.

”Det har ikke rigtigt været tilfældet, fordi vi ser meget forskellige ud. Men vi gik engang begge efter en rolle, som Mads fik, men som han efterfølgende ikke kunne spille alligevel, så jeg endte med at få den. Det var i serien ’Edderkoppen’, og det blev min gennembrudsrolle.”

Efter at krimidramaet ”Forbrydelsen” fra 2008 helt overraskende indtog tv-kanaler i hele verden, tiltrak han sig hurtigt opmærksomhed fra castere i Storbritannien og USA, hvilket førte til rollerne i ”Sherlock” og ”House of Cards”.

Lars havde en lille rolle i ”Borgen”, og den fik Adam Price til at give ham hovedrollen i ”Herrens Veje”.

”Adam ønskede at lave noget mere politisk end ”Borgen”, og det opnåede han med det religiøse. Nu til dags er de danske menighedsrådsvalg rigtig grimme. Ved at fortælle sandheden om, hvad kirken egentlig skal tro på, kommer min figur i vanskeligheder. Er det sådan et demokrati, vi ønsker?”.

I ”House of Cards” har Lars’ rolle, den russiske præsident Viktor Petrov, de samme initialer og samme baggrund i KGB som den rigtige præsident. Spillede Lars Mikkelsen egentlig bare Putin?

”Ja, det var en version af ham. Men det, jeg gjorde, var at få udfoldet den rolle og ikke bare gøre den til en parodi.”

Mikkelsen så optagelser af Putins premierminister Dmitrij Medvedev og udenrigsminister Sergej Lavrov, og det slog ham, hvordan de fungerer som det bløde modspil til Putins hårde person.

”Lavrov er meget mere indtagende end Putin, der fremstår meget følelseskold og brutal. Og Petrov var for mig en indtagende figur.”

Den sidste sæson af ”House of Cards” var usædvanlig, fordi serien havde mistet sin oprindelige hovedrolle, efter at Netflix havde fyret Kevin Spacey, der spillede rollen som præsident Frank Underwood. Fyringen kom i kølvandet på en række påstande om seksuelle krænkelser under tidligere filmoptagelser og andre steder. Nogle af beskyldningerne har han nægtet, men efterforskningen er stadig i gang.

Var der en anstrengt stemning, efter Spacey havde forladt serien?

”Jeg kom så sent med i den sidste sæson – der var tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet skulle være med – at alle havde fundet sig til rette med det hele. Folk ville bare afslutte det så godt som muligt. Så jeg oplevede ikke rigtig nogen spændinger. Men selvfølgelig var det mærkeligt, at han ikke var der. Det var underligt.”

Mikkelsen er pludselig meget alvorlig, da han siger:

”Jeg kan kun sige, at han var venlig over for mig. Og en fænomenal skuespiller. Det er trist, virkelig trist.”

Har han været i kontakt med Spacey efterfølgende?

”Nej! Jeg kender ikke manden. Det er forskellen på at arbejde i Danmark og i udlandet. Jeg kendte ikke rigtig nogen af de andre i ’House of Cards’. I Danmark går vi ud og drikker en øl efterfølgende.”

Var der nogensinde nogen form for sladder eller uro omkring Spacey under optagelserne?

”Jeg hørte aldrig rigtig noget. Men i den sidste sæson var jeg der måske fire dage.”

#MeToo-bevægelsen har også ramt skandinavisk showbusiness, fortæller han:

”Vi har brug for den bevægelse. Sexforbrydere hører ingen steder hjemme i branchen.”

Mennesker i Skandinavien er altid blevet anset som meget seksuelt frigjorte. Skabte det problemer?

”Ja, det var et problem. Men vi bliver nødt til at være frigjorte under samtykke. Man kan altid diskutere, hvor alvorlig lovovertrædelsen var, og om man kan tage stilling til skyldsspørgsmålet uden rettergang og så videre. Men det er alt sammen sekundært i forhold til behovet for at gøre noget – og denne bevægelse har gjort noget.”

Lars Mikkelsen spiller nu regelmæssigt roller på både dansk og engelsk. Tænker han stadig på det som sit ”eget” og sit ”fremmed”-sprog, eller føler han sig hjemme på begge sprog?

”Jeg føler mig mere og mere hjemme på engelsk, men det er stadig meget krævende. I ’House of Cards’ talte jeg med en russisk accent, som virkelig hjælper med til at føre det et sted hen, der ikke er engelsk engelsk. I ’Sherlock’ talte jeg med skandinavisk accent. Jeg vil gerne være i stand til at tale engelsk uden accent, men det vil tage mig mange år at nå dertil.”

Han er i øjeblikket i gang med optagelserne til ”The Witcher”, en fantasy-serie til Netflix baseret på et videospil, og så er han vært på flere afsnit af den faktuelle tv-serie ”Historien om Danmark”, der er et kæmpehit i Danmark, og som fortæller historien om landets mennesker, landskab og dyreliv. Det har givet ham karrierens anden overraskende forvandling. Han griner højlydt.

”Nu er jeg Danmarks svar på David Attenborough!”.

Interviewet blev bragt forleden i avisen The Guardian. Oversat fra engelsk af Translated By Us