Prøv avisen

Lars von Trier udfordrer danskerne

Lars von Trier vakte verden over stor forargelse, da han under filmfestivalen 2011 gik i et slags forsvar for Hitler. Under dette års Copenhagen Art Festival kommer han igen med referencer til Hitler. Foto: FRANCOIS GUILLOT Denmark

Lars Von Trier har blandt andet valgt et af Hitlers hofarkitekts værker som inspiration til det folkelige kunstværk "Gesamt" under Copenhagen Art Festival

Den næste måned kan alle, uanset om de er kunstnere, har kreative erfaringer eller blot lyst til at bidrage, deltage i det stort anlagte folkelige kunstværk Gesamt, som vises under Copenhagen Art Festival.

Arkitekten bag folkets værk er filminstruktør Lars von Trier. Han har udvalgt seks værker heriblandt et af Hitlers hofarkitekt, Albert Speer som alle bidrag skal fortolke eller lade sig inspirere af. Og han har bestemt, at værket skal vises på fire skærme i hver sit verdenshjørne i et mørkt rum, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Vendsyssel er værd at gæste

Lars von Trier vakte verden over stor forargelse, da han på et pressemøde på filmfestivalen i Cannes i 2011 kom til at rode sig ud i noget, der lignede et forsvar for Hitler. Siden har han pålagt sig selv tavshed i det offentlige rum.

Alligevel er et af de seks inspirationsværker Zeppelintribunen i Nürnberg, der blev skabt af Albert Speer og brugt af nazisterne til store partidage.

Netop Albert Speer blev fremhævet af Lars von Trier på det famøse pressemøde i Cannes som en arkitekt, han beundrer.

Jeg tror ikke, at valget af Speer er for bevidst at provokere. Han har respekt for arkitekturen, ikke for ideologien. Jeg tror også, at det handler om at stå fast på værdsættelsen af kunsten uden at stå til ansvar for dens konsekvenser, ideologi eller fortolkning. Der er kontraster og udfordringer i hans valg af kunstværker, siger filminstruktør Jenle Hallund. Han har været manuskriptkonsulent på Triers Melancholia og på hans næste film, Nymfomanen.