Lave lyttertal, børnebog om racisme og melodigrandprix. Her er tre kulturdebatter i ugen

Ugens kulturdebatter kommer både forbi både racisme, ulovlige flag-handlinger og en radiostation, som næsten ingen danskere har hørt om

Radio4's lave lyttertal, et smidt flag og en børnebog om racisme har fyldt i debatten i denne uge.
Radio4's lave lyttertal, et smidt flag og en børnebog om racisme har fyldt i debatten i denne uge. .

I den multikulturelle amerikanske millionby New York er der opstået heftig debat om en ny børnebog, som er beregnet til at lærere og pædagoger ud fra bogen kan undervise børn helt ned til toårsalderen om racisme. Spørgsmålet er imidlertid, om bogen selv kan sige sig fri for selv at få et racisme-stempel, eftersom den entydigt slår fast, at idéen om racer, og dermed også om racisme, er opfundet af den hvide race.

Bogen med titlen ”Our Skin” er forfattet af aktivisten Megan Madison og den biblioteksansatte Jessica Ralli og udkom sidste år. På en af de første sider introduceres begrebet racisme med en tegning af uhyggeligt udseende kranier i glas og en tekst, der forklarer, at idéen om racer blev skabt af hvide mennesker, som hævdede, at de var ”bedre, klogere, smukkere og fortjener mere end andre”. Herefter slår bogen fast, at denne påstand fra de hvide hverken er sand eller rimelig.