Leonard Cohen-koncert var nærmest en religiøs oplevelse

Anders Samuelsen, partileder for Liberal Alliance, kalder sig selv en glad grundtvigianer, og så synes han, at operamusik skal ud til flere mennesker. Han er aktuel med biografien Comeback Kid

Naser Khaders nye bog ’Bekendelser fra en kulturkristen muslim’ bør læses af alle, mener Anders Samuelsen. –
Naser Khaders nye bog ’Bekendelser fra en kulturkristen muslim’ bør læses af alle, mener Anders Samuelsen. –.

Hvad er din seneste store læseoplevelse?

Det er Naser Khaders nye og fremragende bog, Bekendelser fra en kulturkristen muslim. Jeg vil gerne anbefale den til alle og enhver. Det er Naser, når han er bedst. Den giver et supergodt indblik i islams og kristendommens historie. Blandt andet sammenligner han de to religioner med huse. Kristendommens hus er blevet bygget om mange gange i historiens løb, mens der i islams hus aldrig er blevet sat spørgsmålstegn ved indretningen.

LÆS OGSÅ: Kira Skov: Send fem minutters musik efter TV-Avisen

Hvilken bog har gjort størst indtryk på dig nogensinde?

Bøger gør jo indtryk på forskellige måder, men den bog, som politisk set har betydet mest for mig, er Henning Fonsmarks Den danske utopi, som udkom i 1980erne. Den fortæller en fantastisk historie om velfærdssamfundet og om, hvor udfordringerne og spændingerne lå i 1980erne, og det har vist sig, at de ligger samme sted i dag. Han konkluderer nemlig, at oppositionen til den måde, vi har indrettet vores velfærdssamfund på, er forsvundet. Det skete allerede under VKR-regeringen, som kom til i 1968, og i hvis regeringstid de offentlige udgifter steg virkelig meget.

Hvad vil du anbefale fra kulturudbuddet i Danmark lige nu?

Der laves rigtig mange gode film i Danmark i disse år. For nylig så jeg Kvinden i Buret, som er meget uhyggelig og meget intens.

Er der en kulturoplevelse, der har været med til at forme dig som menneske?

Det har betydet utroligt meget for mig, at jeg er vokset op i et grundtvigiansk hjem. Da mine forældre blev skilt, blev min mor gift med en tidehvervsk præst, så jeg er vokset op med begge retninger, men jeg foretrækker absolut det grundtvigske livssyn. Jeg kalder mig selv en livsglad grundtvigianer, og jeg interesserer mig mere for det levende end det døde. Vi skal sørge for at være til stede, mens vi er her. Jeg siger gerne som Thyra Frank: Det kan godt være, at der er et liv efter døden, men så tager vi det som en ekstragevinst.

Hvem har du senest været til koncert med?

Jeg var til koncert med Leonard Cohen i Odense i august. Det var en fantastisk koncert og nærmest en religiøs oplevelse, da tilskuerne sang med på Hallelujah i ét stort kor. Desuden har jeg for nylig været til premiere på operaen Die Soldaten i Zürich, hvor min kæreste, Susanne, synger en af hovedrollerne (operasanger Susanne Elmark, red.). Det var virkelig en vild, storslået og meget intens oplevelse. Hele orkestret sad på scenen på et stillads klædt ud i militærtøj, og musikken i operaen er 12-tone-musik. Fordi musikken er så mærkelig, som den er, bliver man endnu mere opmærksom på det, der sker på scenen. Operaen er blevet vanvittigt godt anmeldt, og jeg vil gerne anbefale alle danskere, der er lidt kulturinteresserede, at tage ned og se den. Operaen får i øvrigt premiere i Berlin i 2014.

Er der områder af kulturlivet, som efter din opfattelse fortjener mere opmærksomhed?

Jeg vil ikke klandre folk for ikke at interessere sig så meget for opera, for det gjorde jeg heller ikke, før jeg mødte Susanne. Men jeg kan kun sige, at operamusik allerede har givet mig mange gode oplevelser, og jeg synes, at man skal finde nye veje, så flere mennesker kan komme til at stifte bekendtskab med opera, for eksempel ved hjælp af flere turnéer. Så må sangerne og de klassiske musikere leve med, at de skal spille en masse highlights, så folk kan komme ind i den verden.

Er der aspekter af kulturlivet, som ikke siger dig noget?

Jeg bliver aldrig nogen stor fan af punkmusik.